Семейство от Пловдив източило 3 млн. лева от НОИ по перфектна схема

Крупна схема за източване на НОИ чрез фалшиви удостоверения за пенсиониране разкриха Икономическа полиция и Районна прокуратура-Пловдив. По първоначални данни на бюджета са нанесени огромни щети, които до момента се изчисляват на три милиона лева, но при разследването ще излязат още, съобщи районният прокурор Чавдар Грошев.

Схемата, действала от 2016 г. до сега, е проста, но изключително ефикасна, добави той.  Тя е замислена и осъществена от 62-годишна бивша служителка на НОИ, напуснала системата през 2009 г. и оттогава развивала частна практика. Съучастници са били нейната дъщеря и мъжът, с когото живеела на семейни начала.

Жената се представяла за професионален консултант по изготвяне на пълна документация за пенсиониране. Набрала доста клиенти, на които не им достигал осигурителен стаж и давали на ръка крупни суми, за да придобият необходимите „точки“ за пенсия, като обещавала пълно обслужване.

Вместо това обаче тя задържала парите за себе си, а чрез фалшифицирани пенсионни бланки и печати на отдавна прекратили дейност фирми, съставяла документите с образец УП-30, уж доказващи липсващия трудов стаж.

Подправяни са и много трудови книжки. Така някои от клиентите и наистина започнали да получават пенсии, но повечето чакали напразно. Случаят е разплетен след множество жалби на такива хора до прокуратурата и НОИ, откъдето заедно с НАП също постепенно установили измамата. До момента са установени 18 пострадали, но броят им ще се увеличи многократно, прогнозира районният прокурор.

Преди да напусне НОИ преди десет години, измамницата е успяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите. Те са открити при обиска в мазето й, по време на арестуването им, станало вчера. За това престъпление – измама в големи размери, се полагат от 1 до 8 г. затвор, уточни прокурорът./БНР