Сестрите Соня и Емилия Харизанови от Кюстендил награбиха легендата на сръбския рок Бора Джорджевич, снимаха се за спомен

Стотици кюстендилски фенове на “Рибля чорба” куфяха на концерта им в Крива паланка, сред тях зам. адм. ръководител на Районния съд Николай Николов

Стотици кюстендилски фенове на тежкия рок и сръбската група “Рибля чорба” сбъднаха мечтата си да присъстват на техен концерт. Това стана възможно преди дни, когато легендарните рок динозаври забиха яко в центъра на Крива паланка.

“Беше невероятно. За първи път ходихме на техен концерт, след като чакахме толкова много години. Емоцията беше невероятна. Сбъднахме си една мечта, като се докоснахме до музикантите. Най- голямата тръпка бе, когато със сестра ми Соня буквално награбихме и задушихме с целувки легендата на сръбския рок Бора Джорджевич, който е вокалистът и създателят на “Рибля чорба”. Въпреки годините си и трудното ходене, на сцената е невероятен и се раздава докрай”, похвали се Емилия Харизанова.

Сред групата от Кюстендил бе и зам. адм. ръководител на Районния съд Николай Николов, който от ученик е фен на твърдата музика. Заедно със свои приятели те опънаха българското знаме, на което бе изписано името на рок групата. На незабравимия концерт на “Рибля чорба” в пространството пред пощата на Крива паланка се събраха повече от 6 хил. фенове от различни балкански градове.

“Беше много хубаво и незабравимо. Преди тях на сцената свиреха 2 македонски групи. Куфяхме с песните на “Рибля чорба” повече от 2 часа. Те са една епоха, нямат равни. Имаше много българи от Кюстендил, Перник, Дупница, София, както и хиляди от Македония и Сърбия. Такова преживяване ти оставя спомен за цял живот”, сподели Мария Испорска.

Рок групата “Рибля чорба” („Рибена чорба”) официално е създадена в белградския ресторант “Шуматовац” на 15 август 1978 г. от вокалиста на групата Бора Джорджевич, заедно с Мирослав Алексич, Радислав Коич и Мирослав Милатовичем. Първоначално тя е трябвало да се казва “Бора и бойците”, но накрая е избрано името “Рибля чорба”. Първият концерт е проведен в малкото градче във Войводина – Елемир, на 8 септември същата година, след което следват концерти в Суботица и Сараево, където завладяват нова аудитория.

На 22 декември издават първия си сингъл с песните “Кукла от корицата” и “Той и неговото БеЕмВе”, които веднага стават много популярни.

Към момента групата се състои от Борисав Джорджевич (вокал), Мирослав Алексич (бас), Мирослав Милатович (барабани), Видоя Божинович (китара) и Никола Зорич (клавиши).

 

Краси Ценкова

 

снимки

1 – Соня разцелува Бора Джорджевич.

2 – Сестри Харизанови награбиха вокалиста на “Рибля чорба”.

3 – Николай Николов (вляво) и негови приятели куфяха на концерта.

4- Сръбските рок динозаври пяха повече от 2 часа.