Saturday, July 27, 2024
HomeРегионСамоковСимеон Втори откри паметна плоча на училище в Самоков, строено под егидата...

Симеон Втори откри паметна плоча на училище в Самоков, строено под егидата на баща му

Мраморна плоча, удостоверяваща със златни букви строежа на Обединено училище ,,Неофит Рилски“ през 1942г. в Самоков с покровителството на Негово Величество цар Борис III, вече краси входа на учебното заведение.  Дълги години от училището не са знаели за тази плоча, а по-късно е открита случайно.

Официалното откриване направиха Н.В. Симеон Втори и директорът на учебното заведениеЕвтимияБосева.

Симеон Сакскобургготски изрази вълнението си, че вижда на плочата името на баща си и подчерта, че е много важно да знаем корените си и да помним историята си, защото тя е в основата при изграждане на бъдещето.

„Младите сте тези, които ще градите България, надграждате това, което са оставили предците, винаги преди всичко мислете за отечеството, за родината“, добави той.

„Имаме честта заедно с Вас да открием официално паметна плоча, удостоверила със златни букви строежа на великолепната сграда на училището през далечната 1942 година с покровителството на Негово Величество българския цар Борис III. Този мълчалив паметник е запазен благодарение на доблестта и почтеността на нашия дългогодишен колега Георги Краджинов“, каза директорът на училището Евтимия Босева. Тя допълни, че Караджинов тайно е пазил и съхранявал плочата от онези, които са искали тя да бъде унищожена. Босева каза, че плочата е исторически паметник не само за училищната институция, но и за града.

Официални гости на събитието бяха народният представител Валентин Милушев, зам.-кметовете Станимира Давидова и Люба Кленова, директори на училища и ученици.

Тържествен водосвет отслужи отец Михаил в съслужение с местни свещеници. Програмата продължи с народни танци и песни, подготвени от ученици от ОбУ ,,Неофит Рилски“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular