Симеон Сакскобургготски чака съдебно решение за 16 500 дка гори в Рила, призна: Посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, 55 г. съм живял и без тези имоти

С. Сакскобургготски в Рилския манастир
С. Сакскобургготски в Рилския манастир

Благодаря на всички сънародници, които засвидетелстваха своята подкрепа след решението на СГС, че дворецът “Врана” не е наша собственост. Това заяви Симеон Сакскобургготски в обръщение по повод решението на Софийския градски съд за собствеността на дворцовия комплекс, съобщиха от пресофиса на Н. В. Цар Симеон Втори. Комплексът “Врана”, в който влиза централна сграда на двореца с площ от 2013 кв.м, още над 20 постройки, оранжерии, е почти 1000 дка. Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. “Последните няколко дни получих стотици обаждания и мейли от страната и чужбина. Прочетох много статии, интервюта и позиции в социалните мрежи на хора, възмутени от откровените лъжи, които се тиражират за нас. Това искрено трогна мен и царицата! Много от тях бяха от сънародници, които не познавам лично. В този мъчителен за нашето семейство момент, когато след 75 години може в една свободна и демократична България да бъда принуден към второ изгнание, тази подкрепа е особено ценна! Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства”, заявява още Сакскобургготски. По думите му може би много хора не го познават и мерят със своя аршин.

За тях искам за пореден път да заявя, че 55 години съм живял и без тези имоти. Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена“, заключава бившият премиер. Досега съдът е признал окончателно собствеността на държавата върху дворците “Кричим”, “Саръгьол” и “Ситняково”. Държавата печели и делата “Царска Бистрица” и двореца “Врана”, но решенията не са окончателни. Съдът не се е произнесъл само за делото за 16 500 дка гори в Рила.