Синът на съветника Живко Коемджиев – Асен абонат №1 на община Петрич за обществени поръчки, бетонира улица в село Коларово за 105 000 лв.

Димитър Бръчков

Родственици на депутата Георги Динев и съветници стоят на хранилка в общината с фирми и роднини

 

 

Герберската „Живел Енерджи“ ООД, с управител сина на общинския съветник Живко Коевджиев Асен спечели бетонирането на улица „Антон Попов” в село Коларово. Поръчката  е с цена от 87 500лв. без ДДС или 105 000лв. с ДДС и е енти поредната за фирмата. Коемджиеви единствени са кандидатствали за обявената обществена поръчка за проектиране, авторски надзор и извършване на строително –монтажни дейности на най-натоварената улица в подгорското село Коларово.Тричленната комисия, назначена от кмета Димитър Бръчков, избира фирмата за поръчката, която включва направата на бетонна настилка. Преди това улицата, по която минава основният трафик на най-голямото село в район Подгорие, ще бъде застлана с желязна мрежа, а върху нея насипан бетон за по-голяма устойчивост и здравина.

Живко Коемджиев

Кметът на селото Атанас Гошев многократно е подавал писмени сигнали за разбитата улица и е настоявал пред администрацията на кмета Бръчков за възможно най-бързия и ремонт.

ГЕРБ съветникът Живко Коемджиев е съдружник със сина си Асен в „Живел Енерджи”. Дъщерята на Коемджиев Зоя пък е служител в общинския отдел „Земеделие” в Петрич, а зет му Светослав Шарков е също общински съветник в града.

Митко Захов

Съвсем скоро фирмата изскочи отново като победител в поръчка за бетонирането на главната улица в Рупите за 84 166 лв. без ДДС или 101 000 лв. с ДДС. Ул. „Св. Кирил и Методий“ от години е в окаяно състояние, асфалтовата настилка е изтърбушена на места и са се образували огромни дупки, разказват местните хора. Новата настилка от бетон ще е на разстояние от общо 2616 кв.м.

Владимир Заечки

Освен с кърпенето на улици синът на ГЕРБ съветника Живко Коемджиев е незаменим за община Петрич и в зимното почистване. През годините се сменяват направленията, в които вървят машините на фирмата „Живел енерджи” ООД. Тази зима Коемджиев спечели поръчката за 50 000 лв., като по план беше ангажиран по направлението Първомай-Габрене-Златарево, отклоненията за селата Беласаца, Камена, пътя Кърналово-село Рупите, Кърналово-Дреново-Яково, Петрич-хижа „Беласица”, отклонението за село Рупите и за местност Рупите, пътят Генерал Тодоров-Хърсово, отклонение за села Ръждак, отклоненията за село Митино, Тополница, Марикостински минерални бани, отклонението за село Чучулигово-Кулата, пътят Рибник-Богородица-Дреново, отклоненията за с.Михнево и с.Гюргево.

Георги Динев

Останалата част от поръчката е спечелена от другия традиционен участник за зимното поддържане на пътищата в южната община „Растер – Юг” ООД с управители Радослав Костов и Антон Муртов. Въпреки това в най- големия сняг тази зима петричани се оказаха в снежен капан. „Положението е бедствено, нещо страшно, стотици коли затънаха в преспи, стотици не можахме да отидем на работа и закъсняхме”, оплакваха се на редакционните телефони петричани.

Рилка Филипова (в средата)

„Снежната покривка е 40 см, 11 машини се борят със снега, насочили сме усилия към централна градска част”, каза зам.-кметицата Минка Салагьорова, но това не успокои петричани.

„Кой каза, че няма сняг в Петрич, красиво е, но е непроходимо, а парите се усвояват, без да получаваме услугата, за която си плащаме”, недоволства Йордан Цеков.

Фирмата на Коемджиеви изплува и в скандалната поръчка с осветлението край село Карналово за 25 000 лв. В крайна сметка миналата година ДНСК удари община Петрич с глоба от 5000 лв. и се разпореди лампите да бъдат премахнати, казусът влезе в съда.  Инспекторите, осъществили проверка на проекта за осветлението на зеленчуковата борса в Кърналово, са установили редица нарушения. Сигналът за нарушенията на Закона за устройство на територията е подаден до Регионалния отдел „Национален строителен контрол” в Благоевград от Областна дирекция на МВР след проверка на прокуратурата. Проверката е показала, че осветлението между с. Кърналово и зеленчуковата борса е изградено „без необходимите строителни книжа“. Строителните работи по трасето са извършени от едноличното дружество „Металпром инвест“, което е собственост на Росен Филипов, съпруг на директора на дирекция „Административно-правна, иновации и развитие“ в Община Петрич Рилка Филипова, която пък е извършила контрола по законосъобразността на документацията за възложената на съпруга й обществена поръчка и изпълнението на договора за изграждането на осветлението в с. Кърналово. Като подизпълнител в поръчката се появи дежурното „Живел енерджи”.

Коемджиев не е единственият общински съветник с роднини в общината и свързана с него фирма, която работи по общински обекти. Негов другар е депутатът Георги Динев, доскорошен председател на ОбС – Петрич, неговият баджанак Божидар е на работа в дирекция „Общинска собственост и наеми”.

Александър Иванов

Съгласно Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са налице несъвместимости общински съветник да използва позициите си, за да слага ръка на обществени поръчки чрез търговски дружества, начело на които стоят те или техни роднини. Съветникът няма право да извършва дейности, паралелни със заетата позиция в Общинския съвет. Визираните несъвместимости целят да прекъснат зависимости от фирми, ведомства и др. и да не се допуска използването на служебното положение в частен интерес. Първата забрана за общинския съветник се съдържа в чл. 34, ал.5, тя касае неговото участие в представителни или контролни органи в юридически лица, чието имущество е собственост на общината или общинско предприятие. Следващото ограничение се съдържа в чл. 37, според което не може да участва при вземането решения, които се отнасят до негови имуществени интереси, или интереси на съпруг и роднини по права линия, по сребрена линия до 4- та степен, включително и по сватовство до втора степен включително. На следващо място общинският съветник трябва да се съобрази с чл. 37 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който общински съветник не може да участва при вземане на решение, когато то се отнася до негови имуществени интереси по права линия, по сребрена линия или инетреси на роднини до 4- та степен, включително и по сватовство до втора степен включително.

Безспорно общинският съветник, участвайки в работата на колективния орган- Общинския съвет при вземане на решенията, провеждане на конкурсите и сключването на договорите от общината с участниците в процедурите за възлагане на обществени поръчки,  се намира в процес на изпълнение на възможните му властнически правомощия в местното самоуправление, поради което на него тежи забраната да сключва договори или да извършва дейности в частен интерес. Освен всичко общинския съветник има пълен достъп до цялата информация в общината си. Освен това лице, каквото е общинският съветник като публична личност, няма право при изпълнение на задълженията си да гласува в частен интерес, няма да право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове.

Кой обаче от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси следи община Петрич? Дори да няма конфликт на интереси, самото съмнение за това е достатъчно основание комисията да започне разследване. Да, но не и в община Петрич. Там всеки общински съветник, особено от кръга на т.нар. Строителите, са обсебили абсолютно всички обществени поръчки и пиле не дават на хвръкне над общината, камо ли някой друг, освен тях, да лапа парчетата от баницата.

С абонамент в община Петрич са и фирми на ексдепутата Митко Захов, който в момента прави цех за преработка на ягоди.

Както „Вяра” писа в началото на лятото, кметът Димитър Бръчков покани бизнес дамата Роза Иванова да ремонтира детска градина „Калина Малина” за 575 370.64 лв. без ДДС с фирма „АЛЕКСАНДЪР 49” ЕООД. Любопитна подробност е, че до 7 февруари тази година управител на същата фирма според търговския регистър е общинският съветник Александър Иванов. Той е част от Сдружението на строителите в Петрич. Според петричани прехвърлянето на фирмата има за цел съветникът да избегне конфликта на интереси и директното сочене с пръст. През лятото на миналата година „Александър 49” ЕООД са санирали блок за стойност 1 152 531.08 лв. без ДДС. През 2014-а фирмата участва в обединение „Петрич 2014″ДЗЗД, което санира детски градини в Петричко за 713 245.06 лв. без ДДС. През 2008 г. „Александър 49” ЕООД е строила сграда на три етажа в Петрич за 199 111 лв. без ДДС.
Припомняме, при проверка в Агенцията по обществените поръчки и Търговския регистър от 2017 г. стана ясно, че по 700 000 лв. от един обект са влезли в две фирми, свързани с общинските съветници Александър Иванов и Владимир Заечки от Петрич, по линия на безплатното саниране.
През ноември 2017 г. стана ясно, че еднолично дружество „Заечки” с управител Екатерина Заечка, съпруга на Вл. Заечки, стана победител в конкурса за благоустрояване на зеленчуковата борса край Кърналово за 90 000 лв. От ГЕРБ бяха против идеята на Заечки.

„Редувана не политика и бизнес /или заедно/- от това станаха незнайни хора милионери. Това е несправедливо към избирателите на тези партии, които допускат това само за техни хора, а обикновените хора да живеят в мизерия, недоимък и несправедливост. За това са необходими промени в закони. Как няма да им дават на тях обществени поръчки, като са послушни политици на управляващите, които и да са те сега или в миналото. Схемите са едни и същи, статуквото също не се променя. Алчност, алчност и пак алчност, това е мотото им. Бог ще решава един ден за всеки според делата му и неспазване на 10-те Божии заповеди.”, писаха ни читатели.