Скандалният Миленко Неделковски покани Божидар Димитров в шоуто си, директорът на НИМ иска съдействие за паметника на полк. Константин Каварналиев

21-13-04-b-dimitrovДиректорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е получил покана от скандално известния скопски журналист Миленко Неделковски (вандалски унищожил паметната плоча на връх Каймакчалан, поставена в памет на загиналите български войници) за участие в неговото двучасово телевизионно предаване.

Неделковски е изявил желание да участва още един български историк, както и двама сръбски историци. Божидар Димитров се е съгласил при условие предаването да бъде пряко, т.е. да не може да се правят манипулации, както си позволи един негов колега преди 6 години. Освен това, възползвайки се от намерението на Неделковски да издига паметници на „македонски” войници, загинали в състава на българската армия във войните 1912-1918 г., Божидар Димитров моли Неделковски да съдейства пред властите в Македония, с които той очевидно е много близък, да поставят заедно паметник на полк. Константин Каварналиев, издигнат през 1916 г. на лобното му място до Валандово и разрушен през 1966 г. от сърбокомунистическите власти. Паметникът на полк. Каварналиев вече е изработен и стои пред НИМ в очакване на разрешение на македонските власти.

 

Снимка

Божидар Димитров