Скандал заради средства  за транспорт разтърси Тютюневото: Деветокласничка остана без пари за превоз: Цветелина Александрова: Даваха ми 35 лв., после се оказа, че са 45 лв., отказах да ги взема  

Майката Катя Манчева: Разстоянието от Дупница до Бистрица е 5 км, а плащат за 4. Преди време ощетяваха и по-голямата ми дъщеря

Счетоводителката Нонка Велинова: Ученичката трябва да получи 45 лв. и 36 ст., в заповедта сумата е закръглена на 45 лв., показах я на Цветелина. Няма как да отклоним средства

 

Деветокласничка в Професионална гимназия по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница (по-известна като Тютюневото) остана без полагащите й се държавни средства за транспорт, след като отказа да вземе сумата, изплащана в учебното заведение. За случая разказа майката на ученичката – Катя Манчева, в редакцията на в. „Вяра”. Стана ясно, че в училището е избухнал скандал между ученичката и представители на счетоводството на гимназията.

„Дъщеря ми Цветелина Александрова пътува от с. Бистрица. Доколкото ми обясни, от училището изплащат по 9 стотинки на километър. Средствата се получават чрез общината. До Бистрица ги смятат 4 км в едната и 8 км в двете посоки, въпреки че ние сме засичали, че са общо 10 км. В петък (10 януари) са им платили пътните. Говорим за периода от 15 септември до излизането им в коледна ваканция през декември. Дали са й 35 лв., за 63 дни. Обади ми се разстроена и ми каза, че не иска да взима тия пари, защото миналата година по същото време е взела 90 лв. Като ми се обади по телефона разстроена, й казах: „Намери ми директора или някой, който го замества, за да разговарям с него”. Намерила бе Владимиров, който се води психолог на училището. Той замествал директорката, която в момента отсъствала, защото била в отпуск. Той се представи като зам.-директор, но не си каза името. Отговорът му беше: „Момент, аз не съм запознат. Ще отида да проверя”. Аз му казах: „Ами ти като не си запознат, какво правиш там, след като не можеш да ми отговориш?!” Не искам да се връщам назад, но по-миналата година в същото училище завърши по-голямата ми дъщеря. На нея също й удържаха, когато й плащаха. Незнайно защо, но й удържаха от сумите. Тогава си замълчах, за да не я тормозят.

Сега пътните са изплащани от Даниела Филатова. След като Владимиров проверил, се оказало, че парите не са 35, а 45 лв. При положение че дъщеря ми видяла, че на компютъра е изписано 63 лв. – сумата, платена миналата година, и попитала за разликата. Тогава Владимиров казал: „Недей да коментираш какво си взела миналата година”. Демек имало някакво объркване на системата и да не казва, че са й дали 90 лв. вместо сумата, която е трябвало да й дадат. И сега пак има някакво объркване сигурно”, каза Катя Манчева. Тя изрази и недоволство от факта, че при получаването на сумите учениците се разписват на захванати с телбод листове със списъци с имената на учениците, имащи право на плащания за транспорт, броя на дните, в които са пътували, и дължимата сума. „Смятам, че съм ощетена. Няма как за 4 месеца да се дават само 45 лв. за превоз. 45 лв. са много малко. Не знам колко точно трябва да са, но може би са към 60 лв.”, каза по телефона Цветелина Александрова.

„Дали наистина няма объркване и сега? И нали знаете, че за всяко едно даване на пари се пускат касови бележки. Не може да се подписвеш е така…, защото ми пише името отсреща! И защо смятат, че разстоянието до Бистрица е 4 км? Ние сме засичали, че са 5 км. На телефона ми излизат 5 км!”, заяви майката. Катя Манчева уточни, че смята да се оплаче и в Инспектората по образованието в Кюстендил. „Звънях в РУО-Кюстендил, но не намерих никого. Явно бяха в обедна почивка. Но ще продължа да ги търся. Няма да оставя така нещата. Просто няма да ги оставя, защото така постъпиха и с другото ми дете. Тогава не исках да се разправям, но това продължава. Няма как да мълча повече”, подчерта Манчева.

Във връзка със случая разговаряхме със счетоводителката на гимназията Нонка Велинова. Тя е категорична, че не са извършили нарушение. Обясни, че целевите средства, полагащи се на Цветелина Александрова до момента, са в размер на 45 лв. и 36 ст., за което има заповед от общината „Дадохме на ученичката 45 лв., сумата в заповедта е закръглена. Тя отказа да вземе парите и вдигна скандал. Каза, че миналата година е взела по-голяма сума – над 90 лв., не помня точно за колко говореше. Аз й показах заповедта, в която е записана сумата от 45 лв. Обясних й, че миналата година веднъж е взела 53, а след това 63 лв. Ние няма как да отклоним средства. Те се отпускат по наредба за възстановяване на разходи за пътуване на учениците, която е от 2018 г. Това са целеви средства, които се изплащат по утвърден стандарт. Ние подаваме справка за пътуващите ученици в общината, оттам правят изчисленията и превеждат парите. Плаща се по 9 стотинки на километър. Това е 50% от цената на билетите, но се изчислява на километър. В таблицата за разстоянията, която е направена от общината, е записано, че от Дупница до Бистрица са 3,65 км. Има закръгляне на 4 км, но не знам дали наистина са толкова, или 5 км”, каза Велинова. Тя обясни още, че в случая не се издава касова бележка. „Има заповед, придружаваща списъка с имената на учениците, и те се разписват срещу името си. След това се издава разходен ордер за сумата. Ние не сме търговско дружество, за да издаваме касова бележка”, добави  счетоводителката. Тя посочи, че от 80 пътуващи ученици на гимназията единствено Цветелина Александрова е изразила съмнения относно размера на сумата и не е взела парите. Увери, че сумата ще бъде върната в общината.