Thursday, May 30, 2024
HomeНовиниБългарияСлавчо Нейков: В ЕС споделяме общи ценности, но страдаме индивидуално

Славчо Нейков: В ЕС споделяме общи ценности, но страдаме индивидуално

Решението за сегашната газова криза е в София и Москва, не в Брюксел

В ЕС споделяме общи ценности, но страдаме индивидуално. Конкретната ситуация е красноречив пример в това отношение.” Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.
Според експерта сме изправени пред две газови кризи – моментната, свързана със спирането на газа от Русия и принципното положение какво следва оттук нататък.
“Трябва много ясно да се отграничи принципната картина. Решението на това, което в момента ни притеснява, не е в Брюксел. То е в София и в Москва. Вчера чух доста остри думи от изпълнителната власт. Нека не забравяме, че предстоят преговори. Нека не забравяме, че обективно обвързаността ни с Русия не е само по отношение на газа.”
В Брюксел вицепремиерът Василев и енергийният министър Николов трудно могат да постигнат нещо, свързано с конкретната ситуация. По-скоро могат да търсят решение какво ще следва оттук нататък, смята Нейков.
Темата за общите доставки е свързана не само с “Газпром”, отбеляза още експертът.
Славчо Нейков е на мнение, че правителството трябва да обясни какво е станало, за да се случи едностранното прекратяване на газовите доставки, защото “крушката си има опашка”.
Бизнесът има нужда от конкретика какви стъпки ще предприеме кабинетът, категоричен е Нейков, който напомни, че има производства на газ с непрекъсваем цикъл.
В газохранилището в Чирен има минимални количества, които са на санитарния минимум и не бива да се пипат, посочи той.
Една от причините за спирането на газа е пряко свързана и с наложените на Русия санкции, заяви Славчо Нейков.
“Вече смятам, че дебатът за това какво става и какво ще става трябва да отиде в парламента.”/БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular