Следователи и жандармерия иззеха документи от офисите на „Мегаинвест холд” в Дупница заради катастрофата със 17 жертви край Своге

Моменти от операцията

Управителят на строителната фирма Цветан Цветанов: Нямаме нищо общо със злополучния участък, разследващите ще се убедят в това, като прочетат договорите

Служителки в дружеството: Акцията е много шум за нищо, ние ремонтирахме друг участък от пътя

Бившитя кмет Пламен Соколов: Вили Зашева напусна фирмата на Цветан Цветанов  „Мега инвест холд”; Колежки на Зашева: Не е напуснала, в болничен е

 

Разследващите жестоката катастрофа край Своге, при която в събота при падане на автобус в 20-метрово дере загинаха 17 души, са иззели документи от офисите на дупнишката фирма „Мегаинвест холд”, отнасящи се към разследването.

Моменти от операцията

Това стана ясно при акцията на разследващи от НСлС и жандармерия, които днес влязоха в офисите на строителната фирма „Мегаинвест холд”, участвала като подизпълнител на ремонта, но на друг участък от пътя София-Своге-Мездра. След приключването на акцията в офиса на ул. „Иван Вазов” в центъра на Дупница следователят по случая Бисерка Стоянова заяви, че фирмата оказва пълно съдействие на разследващите органи и към момента са иззети всички необходими документи. Стоянова уточни, че на този етап не се ангажира с това дали са предадени само счетоводни документи или други. „Извършени са дейстнията, които бяха планирани. То ва не е акция, а посещение за приемане на документи от търговското дружество, които и необходимо ние да анализираме”, каза Стоянова. Тя уточни, че на по-следващ етап разследващите ще дадат пресконференция, на която ще обявят повече информация по случая.

Бисерка Стоянова

От офиса на „Мегаинвест холд” бяха категорични, че нямат нищо общо с ремонта на въпросния участък. „Това е операция, която няма нищо общо с участъка, в който се случи инцидентът, защото ние не сме извършвали ремонт там.

Вили Зашева

Това не е наш участък. Участъкът е на „Трейс груп” – София, което разследващите ще видят от документите, които сме предоставили. От документите ясно се вижда, че ние нямаме нищо общо. Компетентните органи ще разберат това от документите, а и ние ще пуснем официално опровержение в медиите. Участъкът от пътя, който ние ремонтирахме, е към Елисейна и има всички гаранции за качество. Там няма проблеми”, заяви управителят на „Мегаинвест холд” Цветан Цветанов пред „Вяра”.

От офиса на дружеството уточниха, че като подизпълнител на „Трейс груп” „Мегаинвест холд” са изграждали трасето от 22-ри до 50-и километър и  проблемът е извън този участък. „Това е много шум за нищо. Ние нямаме отношение към изграждането на участъка от пътя, на който стана катастрофата. В офиса дойдоха двама следователи и полицаи и ние им предоставихме копия от договора за изпълнение и осребрените фактури по него”, обясниха от администрацията на дружеството.

Управителят на “Мегаинвест-холд” ЕООД Цветан Цветанов разпространи днес право на отговор. Ето и пълния текст на съобщението до медиите без редакторска намеса:
„Във връзка с медийните публикации, в които некоректно се замесва името на фирмата, която управлявам и на която съм собственик, с отговорност по изпълнението на проект, обхващащ отсечката от пътя, на който се случи злощастният инцидент, при който загинаха и пострадаха много хора, правя следното уточнение:  “Аз, Цветан Славейков Цветанов, в качеството си на Управител на “Мегаинвест-холд” ЕООД не съм изпълнител, подизпълнител и партньор в реконструкцията на визираната пътна отсечка – нито пряко с компанията, която притежавам и управлявам, нито чрез изпълнители (общи работници), нито чрез своя техника.  Горното беше констатирано и при направената проверка от компетентните органи днес.

Пламен Соколов

Отсечката от пътя, на която се лучи злополучният инцидент е реконструирана от “Трейс Холд Груп” АД, която е водещ партньор в Обединение “ТРЕЙС СВОГЕ”. Като водещ партньор, съгласно Договор за споразумение, “Трейс Холд Груп” АД е извършвала кореспонденция с АПИ, а ръководител на обекта е г-н Бисер Иванов – представител на Обединението.  По отношение на изпълнявания от “Мегаинвест-холд” ЕООД рехабилитиран участък, още веднъж подчертавам, че той е изпълнен изцяло по стандартите и изискванията, приет с приеателна комисия, издаден Акт 16 и Удостоверение за добро изпълнение”.

Борислав Динев

Припомняме, че счетоводител там е общинската съветничка в Дупница Виолета Зашева, която влезе в местния парламент през 2015 година заедно с екскмета на общината – ортопедът д-р Пламен Соколов. Двамата представляваха „Движение 21” до април 2017 година, когато обявиха, че вече ще бъдат в Общинския съвет като независими.

Във връзка със случилото се за коментар потърсихме и Пламен Соколов. „Вили Зашева напусна фирмата на Цветан Цветанов  „Мега инвест холд”. Тя ми каза това на последното заседание на Общинския съвет. Не съм я питал защо е напуснала, това си е неин личен проблем”, каза Соколов. Колежки на Зашева пък обясниха, че не е напуснала, а има временно неразположение и е в болничен.

Припомняме, че с постановление на гл. прокурор Сотир Цацаров разследването на катастрофата край Своге бе възложено на НСлС. Пътят, на който 17 души загубиха живота си, е бил ремонтиран от „Трейс груп”, а „Мега инвест холд” е била подизпълнител. В тази връзка бе акцията на разследващите и жандармерията в двата офиса на „Мега инвест холд” в града – на ул. „Самоковско шосе”, където бе и началникът на РУП-Дупница, Борислав Динев, и ул. „Иван Вазов”.

„Това се нарича полицейски произвол”, коментираха свидетели на акцията и треперещи бизнесмени от съседни офиси.

Екип ВЯРА