Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятСлед изказването на Макрон: Столтенберг: НАТО няма планове да изпраща бойни подразделения...

След изказването на Макрон: Столтенберг: НАТО няма планове да изпраща бойни подразделения в Украйна

Швеция продължава да изпращането на оръжия на Киев

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният съюз няма планове да изпраща бойни подразделения в Украйна на фона на съобщенията, че някои западни страни може да обмислят изпращането на войски в опустошената от война страна, предаде Асошиейтед прес.

Столтенберг каза, че “съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. Ние правим това от 2014 г. и я засилихме след пълномащабната инвазия. Няма обаче планове за разполагане на бойни подразделения на НАТО на място в Украйна”.

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини каза, че Словакия няма да разполага войски в Украйна.

Редица държави от ЕС заявиха изрично, че няма да изпратят сухопътни сили в Украйна. Коментарите идват след пресконференцията на френския президент Еманюел Макрон снощи, когато той заяви, че изпращането на военнослужещи от западните съюзници не може да бъде изключено в бъдеще.

Премиерите на Полша и Чехия обявиха преди срещата на върха на Вишеградската четворка, че няма да изпращат свои сухопътни части в Украйна. “Това в момента не е на дневен ред”, заяви и шведският премиер Улф Кристершон. “В момента сме се концентрирали върху изпращането на оръжия”, добави той пред шведското радио. Кристершон уточни, че няма молба от страна на Украйна за изпращането на сухопътни сили.

Основната цел на Белгия остава осигуряването на материална помощ за украинската армия, подчерта министърът на отбраната Людивин Дедондер. Неотдавна Белгия изрази готовност да предостави всички свои изтребители Ф-16 на силите на Киев, а в последната седмица премиерът Александер де Кро изрази очакване доставките да започнат от следващата година.

Киев приветства началото на дискусията за пряка военна намеса във войната, става ясно от изявление на президентския съветник Михайло Подоляк. “Това показва осъзнаване на рисковете, които представлява за Европа агресивна Русия”, цитира Ройтерс съветника на украинския президент.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular