След скандала в Гърция:  Стотици литри зехтин са иззети от търговската мрежа в района на граничния пункт „Кулата”

Стотици литри с фалшив зехтин са спрени от продажба в редица търговски обекти, след съвместна проверка на полицията и областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните в Благоевград. Най-вероятно количествата са били внесени от Солун, където преди седмица беше разкрит склад, в който българско олио е било смесвано с други добавки и етикетирано като зехтин екстра върджин.

Калина Милушева от БАБХ в Благоевград заяви по NOVA, че са получили искане от полицията за съдействие при проверка в 5 търговски обекта за търговия с храни – 4 търговски обекта и 1 павилион, които се намират на път Е-79, преди граничния пункт „Кулата”.

В единия от магазините не е установено нарушение, в останалите 4 е предлаган зехтин без етикет на български език. По тази причина е наложена възбрана на тези количества и са съставени актове за административно нарушение. Не е ясно какъв е съставът на иззетите количества, тепърва анализ ще установи съдържанието им. Акцията продължава.

Припомняме, че в началото на седмицата в южната ни съседка гръмна скандална информация за  арест на баща и син по обвинение, че са купували олио от България, оцветявали го и впоследствие препродавали като първокласен зехтин. От химическия анализ станало ясно, че продуктите им са маслени и са оцветени с хлорофил.

До разплитането на схемата се стигнало, след като производители от Гърция разбират, че в България, в района на Петрич, се продава зехтин на цена от 35 лева за тенекия от 5 литра. Гръцките производители закупили от този зехтин и го подложили на химически анализ. Тогава става ясно, че това е маслен продукт с оцветители.

Разследването води до склад в Солун, където са намерени машините за производство. Става ясно, че фалшивият зехтин се е правил от олио, купено от България. Арестувани бяха баща и син на 80 и на 36 години. Конфискувани бяха машините, фактури от минали години, както един камион, който превозвал стоката към България.

По случая все още тече разследване. До момента се знае, че фалшивият зехтин е продаван основно в България. Освен евтиния край Петрич, се е продавал и като първокласен за 25 лева литъра. Използвани са фалшиви етикети на наложили се марки.