Saturday, May 25, 2024
HomeРегионКюстендилСлед смъртта на две бебета в Кюстендил: РЗИ с информационна кампания за...

След смъртта на две бебета в Кюстендил: РЗИ с информационна кампания за коклюш в махалата

По инициатива на общественици от ромския квартал “Изток”, в Кюстендил се състоя лекция за превенция на заболяването коклюш.

Лекцията е била част от информационна кампания, посветена за превенция и борба срещу заболяването, като в нея е участвала д-р Илияна Кръстева от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

“Хората са уплашени и масово посетиха лекцията. Някои дори предаваха с телефоните си директно, за да могат да видят още хора, останали по домовете си заради дъжда. Всички получиха материали за това как да се предпазят, колко време трае карантината, както и за това кои са най-застрашени от заболяването”, разказва за БТА един от организаторите на срещата Стефан Лазаров.

Случаите на коклюш в Кюстендилска област от началото на месеца са осем, каза за БТА д-р Илияна Кръстева от РЗИ. Последните потвърдени случаи от днес са три – два в Кюстендил, в едно семейство извън ромския квартал, където са заболели възрастен и дете. В Дупница има случай на едногодишно дете. Постоянно има случаи със съмнения, каза д-р Кръстева.

Тя посочи, че всички новородени, включително и в ромския квартал се следят за направените имунизации. Има предписания към личните лекари отново да прегледат имунизациите на пациентите в листите си, допълни д-р Кръстева.

Около 400 са регистрираните заболели от коклюш, което е далеч от очаквания пик, каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева в интервю за БНТ. От министерството очакват пикът да бъде достигнат до края на май.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular