Saturday, July 27, 2024
HomeРегионШок! Снимка на ромче, бутнато в дупка в земята и затрупано с...

Шок! Снимка на ромче, бутнато в дупка в земята и затрупано с камъни и бутилки, шашна България, малката участвала доброволно 

Експерти: Противоборството между българи и роми в Самоков добива крайни размери, а институциите в града дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. “Христо Ботев”

Снимка на ромско дете от Самоков, натикано в  дупка в земята и затрупано с камъни и бутилки, се появи в една от затворените групи във Facebook с името “Простотията българска” и придружаващ надпис “на сапун”. След като снимката започна да се споделя първоизточникът изтрива поста. Става въпрос за дете от бедно ромско семейство, което живее в колиба. Момичето е на възраст между 10 и 12 години. Снимката е направена от съседски деца роми – подигравателно и насилствено.

Полицията в Самоков незабавно стартира проверка по случая, извършителят е дал обяснения пред униформените. „Заровеното” дете пък заявило, че е участвало доброволно.  За случая незабавно е сезиран Отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“- Самоков.

“Тази издевателска снимка ми се струва, че е в резултат от едни по-широко разпространени в Самоков напрежения. Там противопоставянето между българи и роми е добило много крайни размери. Преди около 7-8 години дори имахме дело за убийство на расова основа в града”, коментира в студиото на “България сутрин” правозащитникът Юлиана Методиева. По думите ѝ проблемът е, че институциите в Самоков дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. “Христо Ботев”. Противопоставянията между българи и роми и между роми и роми пък били вследствие на “едно последователно дискриминационно отношение” към циганите. “Няма как да знаем какво е подтикнало този, който е направил снимката към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват чрез такъв тип психодраматизации на реалността неща, които са видели в живота си”, отбеляза психологът Пламен Димитров. Експертът коментира още, че много често един от проблемите в тези малцинствени общности е т.нар. “идентификация с агресията”, която те преживяват в своя живот, когато наблюдават какво се случва в обществото.

 

RELATED ARTICLES

3 COMMENTS

  1. Тази от закрила на детето Топчийска не мога да разбера в магазините втора употреба ли работи заедно с Буранова каква работа вършат та взимат заплати аааааа и по евро проекти абе милионери ги направихме СРАМОТА за нас никой не мисли СРАМ не ги ли е СРАМ

  2. За такова грамадно гето като циганската махала в Самоков с 10000 цигани, където живущите живият направо с коня в стаята като скотове, напълно неграмотни са, не знаят някои от тях дори да говорят на български, няма такъв всемогъщ човек, който да може да направи нещо…нещата са отдавна изпуснати, не може един човек на 35-40 години вече с по 6-7 -8 деца и да няма един ден трудов опит, стаж…. Топчийска или Буранова трябва да владеят магия, че нещо да направят…а освен това преди тях с много от нещата трябва да се справят по-висшестоящите от тях-техните шефове….

  3. Ха ха тези двете наистина приличат на магьосници

Comments are closed.

Most Popular