София не е глобила нито една замърсяваща кола в зоната без вредни емисии

По-голямата част от нарушителите са с регистрация извън столицата

Столична община все още не е наложила нито една санкция на замърсяващ автомобил, който въпреки забраната е навлязъл в т.нар малък ринг от зоната, която трябва да е с ниски емисии на изгорели газове. Това съобщи зам.кметът по екологията Надежда Бобчева на форума „Чиста мобилност за София“, организиран от сдружение „За Земята“. Както “Сега” писа, първият и по-малък периметър от нискоемисионната зона бе въведен на 1 декември м.г, а крайната дата за действието му през тази зима е 29 февруари. Ограниченията се отнасят за леки и лекотоварни автомобили до 3,5 т. от най-ниската първа екологична група, на който бе забранен достъпа до пространството, затворено между булевардите “Васил Левски”- “Патриарх Евтимий”- “Ген. Скобелев”- ул. “Опълченска”- “Сливница” до Сточна гара. Санкциите започват от 50 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 5000 лв. за фирми.

При старта на нискоемисионната зона кметът Васил Терзиев поясни, че при първо нарушение се въвежда гратисен период за налагането на глоби. Като причина той посочи, че въвеждането на зоната все още е доста неуредено и че не е имало достатъчно добра разяснителна кампания за нуждата от нея. Терзиев посочи още, че софтуерът, който отговаря за анализирането на номерата на колите в нарушение, не е минал съответните процедури и се обжалва. Бобчева поясни, че това дело вече е приключило и че в следващия период на действие на НЕЗ софтуерът вече ще изпълнява функциите си.

В края на декември Васил Терзиев изчисли, че през първия месец от действието на НЕЗ ежедневно между 800 и 1 000 замърсяващи автомобили са навлизали в малкия ринг. Бобчева допълни, че повечето от тях са с регистрация извън София. Тя каза още, че в Столична община са взели решение как да решат казуса с прииждащите от други населени места неекологични коли и че то ще бъде приложено в следващия цикъл. Заместникът на Терзиев не даде повече разяснения по темата. Не стана ясно и дали през януари броят на нарушителите е намалял или се е увеличил.

От 1 декември 2025 г. в София трябва да се обособи и т.нар. голям ринг на нискоемисионната зона- между булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, но също и бул. „Михай Еминеску“, бул. „Никола Й. Вапцаров“, ул. „Люба Величкова“ и ул. „Сребърна“ (на картата в зелено). На тази дата там ще се забрани влизането на автомобили с категория 1. Две години по-късно – от декември 2027 г на територията на големия ринг няма да могат да влизат и автомобили от категория 2.

Решението за въвеждането на зони с ниски вредни емисии в центъра на София бе взето през 2022 г. от предишния Столичен общински съвет. Преди това Софийският градски съд постанови, че Столична община трябва да предприеме мерки за въвеждането на такива зони като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха, особено през зимните месеци./СЕГА