Социалната пенсия за старост става 132,74 лева

Бисер Петков

Социалният министър Бисер Петков съобщи пред журналисти в МС, че днес правителството е приело постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост. Размерът, който влиза в сила от 1 юли тази година, е 132,74 лева, като досега той е бил 125,58 лева, което е ръст с 5,7 на сто. Министърът изтъкна, че този процент съответства на общото увеличение на пенсиите за трудова дейност, който също влиза в сила от 1 юли.
С увеличението на размера на социалната пенсия за старост се увеличават размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност, както и на добавките, които се изплащат и са обвързани с размера на социалната пенсия за старост, обясни министърът. Той цитира данни от разчети на НОИ – 136 500 пенсионери ще получат увеличени пенсионни плащания в резултат от днешното решение на МС.
Социалният министър припомни, че от 1 юли тази година ще бъдат осъвременени всички трудови пенсии, отпуснати до края на 2018 г. с 5,7 на сто. По силата на Закона за бюджета на ДОО за 2019 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 219,43 лева, а също така по силата на този закон и на КСО, от същата дата се увеличава и максималният размер на изплащаните пенсии от сегашните 910 лева на 1200 лева, каза министърът. Той информира, че по разчети на НОИ, в резултат от увеличаването на тавана на пенсиите от сегашните 65 000 пенсионери, които са ограничени от съществуващия таван, 41 000 се очаква да получат отпуснатия размер на пенсията и само малко над 23 000 ще бъдат ограничени от новия по-висок таван, който влиза в сила от 1 юли тази година.
С днешното решение на МС практически и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, се повишават с 5,7 процента, каза министърът./БТА