Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългарияСоциалният министър за протестите на майките: Вече граничат с анархизъм!

Социалният министър за протестите на майките: Вече граничат с анархизъм!

Бисер Петков призна, че вече се съмнява в мотивите на родителите. Според него това е работен процес и те могат да правят предложения

 

Социалният министър Бисер Петков призна, че напрежението, което създават хората с увреждания вече граничи с анархизъм.

“В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията на хората с увреждания, граничещи с анархизъм”, отсече той пред депутатите. Освен това имало и противоречия между отделните организации, които защитават правата на хората с увреждания.

Министърът заяви, че ще има законодателни промени, но усилията на министерството са в посока те да са подкрепени от всички хора с увреждания

Петков дойде вчера в парламента по искане на управляващото мнозинство, за да представи хода на подготовката на законодателните промени, свързани с гарантирането на правата на хората с увреждания. Според него безспорно темата е в центъра на обществения интерес в резултат на серия от протести на организации на хората с увреждания срещу действащата система.

“По-голямата част от исканията за реформи в политиките, свързани с хората с увреждания не са нови и имат своите основания в ратифицираната от България през 2012 г. Конвенция за правата на хората с увреждания”, каза министърът. Той допълни, че гарантирането на правата на хората с увреждания е един от основните приоритети в управленската програма на правителството. Заради това ще има законодателни промени, но усилията на министерството били в посока те да са подкрепени от всички хора с увреждания.

Според Петков в края на октомври или в началото на ноември промените в нормативната уредба ще бъдат готови.

Министърът призна, че вече се съмнява какви са мотивите на майките на деца с увреждания, защото те са отказали да се върнат в работната група, която изготвя законовите промени.

“Вероятно последните текстове, които бяха обсъдени, не ги удоволетворяват, но това е работен процес и те могат да правят предложения”, обясни той. Петков смята, че противопоставянето на организациите прави вземането на решения много трудно.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular