Tuesday, May 28, 2024
HomeРегионСамоковСпад на престъпленията отчетоха от самоковската полиция

Спад на престъпленията отчетоха от самоковската полиция

Кметът Джоргов обеща ремонт на светофари и нови камери

За първото тримесечие на 2024 г. се наблюдава спад на извършените престъпления от общ характер в община Самоков спрямо същия период на 2023 г., като в същото време се повишава процентът на разкриваемост с близо 20 пункта. Това показва отчет за криминогенната обстановка, представен на среща на ръководството на общината с ръководството на Районно управление – Самоков, кметовете на селата, директорите на училищата и детските години, на която бяха обсъдени въпроси, свързани със сигурността и пътната безопасност, съобщиха от общинския пресцентър.

Единствените престъпления, при които се отчита увеличение, са кражбите. Те държат и най-висок процент от общия брой.

По отношение на контрола по пътищата са проверени 3189 моторни превозни средства, заведени са 1205 преписки, съставени са 318 акта и 1606 фиша.

Последният акцент от доклада бе относно видеонаблюдението, като бе подчертана важността на камерите и необходимостта от увеличаване на количеството им и подмяната на старите.

По време на срещата е коментирана и темата за осигуряване на безопасността около училищата и детските градини, както по отношение на трафика, така и във връзка с разпространението на наркотични вещества.

Кметът инж. Ангел Джоргов информира присъстващите, че се работи усилено по отношение на пътната безопасност и има заделени средства от бюджета. Предстои възлагането на основен ремонт на част от старите светофарни уредби в Самоков.

От Общината информират още, че две седмици се работи по опресняване на пътната маркировка, с акцент около училищата и детските градини.

По отношение на видеонаблюдението кметът информира, че е възложил на фирмата по изграждането и поддръжката изготвяне на оферта за поставяне на нови камери и подмяна на стари с такива с по-добра резолюция. Мисли се и по въпроса за регулиране на трафика, като по-тесни улици с интензивно движение ще се направят еднопосочни.

Кметът благодари за бързата реакция на полицията при разкриване на извършителите на вандалска проява в центъра на града.

На срещата бе обсъдено осигуряване на пътната безопасност около училищата и детските градини, повишаване на контрола по неправомерно паркиране и предприемане на спешни мерки срещу изоставените автомобили.

Припомняме, че миналата седмица кметът инж. Ангел Джоргов се срещна с хотелиерите от курортите в общината. Кметът и представителите на курортите са коментирали и организацията на “синята зона” и паркирането в Боровец. От Общината съобщиха, че то ще бъде променено и таксуването ще се извършва по по-прозрачен и удобен начин.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular