Tuesday, May 28, 2024
HomeРегионБанскоСпасителни кучета откриват бедстващи на полигон в Разлог

Спасителни кучета откриват бедстващи на полигон в Разлог

Вършат най-рисковата част от операцията

Полигон за тренировки на спасителни кучета откриха в Разлог. Новата придобивка е резултат отобщите усилия на общините Разлог и Банско и Планинската спасителна служба при БЧК.

На полигона четириногите спасители ще тренират откриване на затрупани хора от съборени сгради.

Над 30 спасителни кучета с техните водачи от България, Румъния, Словакия и Чехия, инструктори, граждани и гости, в присъствието на кмета на Банско Стойчо Баненски, зам. -кметовете на Разлог – Славчо Фарфаров, Гергана Костова и Христо Зайков, откриха официално ценната за спасителите тренировъчна база.

Откриването на обучителния полигон за спасителни кучета е посветен на петдесетата годишнина от създаването на групата за спасяване с кучета на ПСС.

„Тази годишнина за нас е 50 години труд, себеотрицание и спасени човешки животи. – каза Атанас Уков, ръководителят на група Банско за спасяване с кучета. – И главната цел на този обучителен център е да можем, когато има нужда, някъде, без значение къде, да се отзовем най-бързо и да извадим живи хора.“

Тези дни в Банско се проведе международен обучителен курс на кучета и техните водачи за издирване на затрупани от лавина.

„Искам да благодаря на ръководствата на община Разлог и община Банско, че този тренировъчен център е факт – сподели Любчо Джолев, водачът на кучето–герой Нико от земетресението в Турция. – Досега за тренировка ползвахме стари изоставени сгради, слагахме за укрития сандъци, а този тренировъчен център пресъздава напълно реално струпването при едно земетресение, има подземие, има тунел, има неща, които симулират земетресение. С този полигон кучето се адаптира към среда, близка до реалната, може да хване миризмата по микролокацията, което означава да хване точката, от която излиза миризмата и да покаже точно мястото. Кучето върши най-рисковата част от спасителната акция, след това – влизаме ние.“

Официален старт на полигона пет спасителни кучета от България и Словакия, които „търсеха“ бедстващ човек под руините.

Опашатите спасители – настоящи и бъдещи герои получиха вкусен подарък. На добър час на учебния полигон и повече спасени човешки животи си пожелаха водачи, инструктори и гости.

RELATED ARTICLES

Most Popular