Saturday, July 27, 2024
HomeРегионКюстендилСПЕКУЛАЦИЯ: След изтеглените над 1 милион яйца заради птичи грип, цената им...

СПЕКУЛАЦИЯ: След изтеглените над 1 милион яйца заради птичи грип, цената им в Кюстендил скочи от 5 до 10 ст

Големите вериги ги продават за 0, 35- 0, 38 лв, в кварталните магазини се намират за 0, 22 – 0, 25 лв

Цените на яйцата в Кюстендил скочиха главоломно. Това стана броени дни, след като във фермата за кокошки в добричкото с. Дончево бе открито огнище на птичи грип и от търговските мрежи в страната бяха изтеглени над 1 милион български яйца.

Обикновени яйца за 6 броя по 35 ст

„Спекулацията с цената на този продукт започна”, кахъреха се кюстендилци.

В търговската мрежа в Кюстендил от яйцата, предназначени за изтегляне, с номера 2BG08001 и 3BG08001 имаше единствено в верига магазини Кауфланд, на цена 0, 25 лв, от където те са били изтеглени веднага, казаха от РЗИ- Кюстендил.

Проверка на в. Вяра установи, че яйца от опасните партиди няма и не се предлагат. Сега предлаганите яйца са на други фирми производители, но цената им е с по 10 ст отгоре и те се продават за 0, 35- 0, 38 лв. при покупка на 6 броя, като по- скъпите са със селен.

За сравнение преди Великден в търговската мрежа и по точно в големите хипермаркети в Кюстендил яйца бяха 20 ст., но при покупка на 30 броя, а по кварталните магазини се търгуваха от 23 до 27 ст.

Сега по- малките търговски обекти предлагат яйца, производство на ферма, намиращата се в кюстендилско село от 0, 22 – 0, 25 лв, в зависимост от техния размер, като и те са се увеличили след случая в добричко с 5- 10 ст.

По- ниска е цената 25 ст по кварталните магазини

Кюстендилци са категорични, че от поредната заразена партида яйца с птичи грип, се възползват други производители и се стига до спекулации.

На този етап няма увеличение на пилешко месо, но продавачки по кюстендилските обекти очакват и това да се случи, тъй като над 140 хиляди птици трябва да бъдат унищожени от фермата за кокошки в добричкото с. Дончево, която е и най- големия производител в страната.

Краси Ценкова

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular