Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниБългарияСпират парите по ОП "Образование". Причината са констатирани многобройни нередности от проверяващите...

Спират парите по ОП “Образование”. Причината са констатирани многобройни нередности от проверяващите в Брюксел, информират от МОН

Образователният министър очаква оставки заради спряната програма

Спират “Наука и образование за интелигентен растеж”

768x432

Междинните плащания са замразени до отстраняване на нередностите, а комисията заплашва и със суспендиране на програмата. Писмото с предупреждение до българските власти е изпратено вчера.
То е адресирано до директора на главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми” в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА “Одит на средствата от Европейския съюз” Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева.

Настоящият просветен министър проф. Николай Денков беше зам.-министър с ресор именно въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и стигна до одобрение от Брюксел. Когато Меглена Кунева пое МОН, тя му отне ресора. Денков подаде оставка.

Служебният министър вече е поискал оставката на Цветана Герджикова, но също и на главния секретар на МОН Красимир Вълчев, както и на зам.-министър Красимир Киряков.

Одитната проверка, проведена от 24 до 28 октомври, е установила, че половината от проверените операции са извършени с нарушения. Разделение на функциите между селекциониращите и проверяващите, липса на прозрачност и одитна следа в процесите на селекция и оценка на проектите, липса на конкуренция при избора на външни експерти и некоректна оценка на индикаторите за възможни измами са част от изброените нарушения в доклада от Брюксел.

На българските власти са дадени предписания в 5 точки. Докато те не бъдат изпълнени, комисията няма да одобрява междинни плащания, се казва в писмото. Комисията си запазва и правото да започне процедура за пълно спиране на програмата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular