Спор в ОбС за състоянието и перспективите на Дупница: Кметът Чимев: Тук има термални води, предстои да определим  местата за сондажи

Георги Пехливански подари на Йордан Йорданов червен бухал.

Опозицията и управляващите в Дупница отново се скараха на тема „Икономическото положение и бъдещето на общината”. Поредният спор беше на заседанието на местния парламент в петък при обсъждането на средносрочната бюджетна прогноза на общината за периода 2020-2022 г.

Кметът Методи Чимев (вляво) бе категоричен, че община Дупница е най-добре в областта.

Местната икономика е с ограничени възможности за разкриване на нови работни места. Населението застарява, нараства смъртността, раждаемостта намалява. Градът губи възможността за възпроизводство. До 2022 г. перспективите не са никак добри и това трябва добре да се знае от хората, които се готвят наесен да се кандидатират за кметове и общински съветници. Трябва да се знае още, че нещата не зависят само от нас, а и от държавата, хвърли ръкавицата Георги Пехливански. Съветникът от БСП беше категоричен, че общината сама не може да привлече инвестиции и заради това такива няма.

Добра новина дойде от управляващите. В Дупница има термални води. Това е потвърдено от проф. Костадин Щерев – д-р на геоложките науки, с когото общината има договор за проучване наличието на минерална вода в града, оповести кметът Методи Чимев. Градоначалникът уточни, че след извършените проучвания предстои да се определят местата, където да се сондира. Изявлението на кмета беше провокирано от съветници от опозицията, които описаха в черни щрихи настоящето и бъдещето на града.

Пламен Соколов изрази мнението си, че ако политиката не се промени стремглаво, градът ще остане непроменен след нанесените непоправими щети. „Нашият град е забравен и от Господ”, обобщи Соколов и напусна залата. В отговор на това кметът Чимев риторично попита съветниците дали някой от тях е завел в общината инвеститори и той ги е върнал. „Темата „Промишленост, огромни предприятия”, това е илюзия. С пълно гърло ще кажа – тая община има бъдеще с туризма”, заяви градоначалникът. Освен това посочи, че неслучайно общината не продава своите имоти над жк „Бистрица” в очакване да се развие туризмът и цените на терените да се повишат. „На областно ниво община Дупница стои най-добре от останалите общини. Не е коректно да се поставяме в категория „Загиващи”, категоричен беше кметът.

В дебата, както обикновено, се включи Костадин Костадинов от ОДБ, който за пореден път оспори твърденията на опонента си. Дупница е добър град за инвестиции. Инвестиции има. В момента се строят 4 нови автокъщи, всяка от които за по 500 000 лв., посочи Костадинов. Съветникът от ОДБ отново посочи проблема с план-приема в първи клас, предложен от общината. Костадинов обясни, че има сериозна диспропорция между броя на децата за всяко от училищата според прилежащия му район и заявения от директорите брой ученици. Изнесе и числа: 52 са децата, подлежащи на записване в първи клас за учебната 2019/2020 г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски”.

Костадин Костадинов

Заявката е за прием на 88 деца, които ще бъдат разпределени в 4 паралелки. В района на ОУ “Евлоги Георгиев” има 28 бъдещи първокласници, но са заявени 66 деца и 3 паралелки. В ОУ „Неофит Рилски” при 92 деца по прилежащ район са заявени също 66 места за първокласници в 3 паралелки. 265 са децата от Дупница, които са на възраст за постъпване в първи клас тази есен, а директорите на училищата  са предложили 352. “Особено притеснителна е тенденцията за училищата в селата, където вероятно ще се запишат едва по 7-9 ученици, а останалите десетина от същия випуск ще учат в града. Като десен политик смятам, че трябва да има състезателен принцип и по-добрият да бъде поощрен, но това не бива да става подмолно и тайно. Искам да предупредя тези, които се опитват да предприемат незаконни или полузаконни действия, че след като план-приемът бъде утвърден, ще изнеса данни за всяко отделно дете къде е записано. Сега се подготвят хитрини със смяна на адреси или с братчета и сестричета, които учат в същото училище и зад това ще се опитат да скрият бруталната и безжалостна борба за всеки първокласник. Не трябва да има такава борба, но това го правят политиците, когато няма прозрачност и перспектива”, заяви Костадинов. Той беше категоричен, че отнемането на деца от селата от градските училища също ще се отрази на икономиката. Кражбите и трансферите с ученици се задълбочават, алармира за пореден път Костадин Костадинов.

Пламен Соколов

Докладната беше подкрепена от всичките присъстващи в залата 28 общински съветници.

Сесията в петък започна с шега. Социалистът Георги Пехливански неочаквано се изправи пред групата на опонентите от ГЕРБ и връчи на председателя й Йордан Йорданов подарък – ключодържател бухал с червен цвят и сини очи. БСП съветникът заръча на Йордан Йорданов да изпрати подаръка на Цветан Цветанов. Обясни, че това е предупреждение към зам.-председателя на ГЕРБ, че той и съпартийците му в Дупница ще следят много зорко ГЕРБ по време на изборите.