Sunday, June 16, 2024
HomeРегионПетричСребърен медал с древна театрална маска е бил създаден за откриването на...

Сребърен медал с древна театрална маска е бил създаден за откриването на Хераклея Синтика

Сребърен медал с древна театрална маска е създаден за откриването на античен град Хераклея Синтика край Петрич. Медалът „Театрална маска – Античен град Хераклея Синтика” е изработен от българския частен монетен двор „Булминт“ и с него се поставя началото на колекция от сребърни медали с изображения на емблематични артефакти от античния град, съобщиха от компанията.

Върху медала е изобразена керамична театрална маска от II-III век, намерена при разкопки в античния град Хераклея Синтика и експонирана в музея в Исторически музей Петрич. Той е с диаметър 32.5 мм и е отсечен от 15.55 г чисто сребро с проба 999.9 във висше мат-гланцово качество.

Идеята е на Община Петрич и „Булминт”, разработена и реализирана от дизайнерите на частния монетен двор. На аверса е пресъздадена театралната маска, обрамчена от флорални орнаменти, идентични с тези на изящно декорираните коринтски капители на колоните от форума на древния град.  Реверсът изобразява логото на историческия обект „Античен град Хераклея Синтика“ – стилизиран портрет на митичния герой Херакъл, чието име носи селището. Тиражът на медала е ограничен – 100 екземпляра.

След реализиран проект за реставрация и консервация на Община Петрич, обновеният археологическия обект беше официално открит на 16 май. Символично лентата прерязаха кметът на Петрич Димитър Бръчков, председателят на Общинския съвет инж. Светла Данаилова и управителят на фирмата изпълнител Юлиян Димов. Ръководителят на проекта Катя Стоянова каза на заключителна пресконференция, че след реализирането на първия етап по проекта, на обекта е изградена достъпна туристическа инфраструктура, достъпна среда за трудноподвижни хора, паркинг, посетителски център и др./ БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular