Срещата за водата в Перник, която се проведе в СОС, завърши без резултат засега

  • Няма риск за водоподаването в столицата при насочването на вода от Белмекен през Малобучинския водопровод към Перник, според министри и експерти

  • В СОС искат гаранции от министри, че планът за Перник няма да засегне София

  • До две седмици язовир „Студена” ще достигне мъртъв обем

 

Правителството още не е поискало официално от Столичната община да използва водопроводната й мрежа за снабдяването на Перник, поради което на заседанието на комисията по инженерна инфраструктура на СОС вчера не беше взето окончателно решение.

Няма риск за водоподаването в столицата при насочването на вода от Белмекен през Малобучинския водопровод до Перник. Около това становище се обединиха министрите на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и на околната среда и водите – Петя Аврамова, Емил Караниколов и Емил Димитров, които заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и на Перник – Станислав Владимиров, както и с ръководството на “Софийска вода” участваха в заседанието Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС, която разгледа предложението, оповестено на извънредно заседание на Министерския съвет на 18 януари, за допълнително количество вода от водосбора на Белмекен до Перник през водопреносната мрежа на София до резервоара на Мало Бучино Нов.
Кметът Фандъкова каза пред комисията, че ще подкрепи само решение, което дава стопроцентова гаранция за софиянци и няма да допусне една криза да се решава с потенциална друга криза. Казвам го за тези политически сили, които вече започнаха със спекулациите, че така спасяваме правителството от вот на недоверие, посочи кметът. За мен интересът на софиянци е на първо място. Няма да допусна спекулации и партийни пристрастия, категорична е тя. За Фандъкова са важни отговорите на въпросите има ли допълнителни количества вода в Белмекен, колко вода има в язовир „Бели Искър”, за да се гарантира безопасността на язовирната стена, както и техническите възможности на Рилския водопровод да прекара вода от Бели Искър до Малобучинския водопровод, тоест би ли имало смущения във водоснабдяването на София.
Кметът съобщи, че в момента водоснабдяването на София е гарантирано на сто процента за години напред. По данни на “Софийска вода” в язовир „Искър” са налични около 465 млн. куб. метра вода, а в язовир „Бели Искър” има 9 млн.куб. метра вода, съобщи кметът. Всички водни количества в системата на София се следят ежедневно и автоматично в контролния център на “Софийска вода”, увери столичният кмет. Тя покани Комисията по инженерна инфраструктура в следващите дни да посетят заедно контролния център в Бистрица, за да се видят техническите възможности на дружеството. Кметът посочи, че на срещата в Министерския съвет е поискала гаранции за възмездното осигуряване на допълнителните количества на вода от водосбора на Белмекен, монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоара на язовира на Мало Бучино нов, както започването още тази година на ремонта на язовирната стена на язовир „Бели Искър”.
Кметът на Перник Владимиров съобщи пред комисията, че бедственото положение в Перник продължава вече близо месец заради много ниския обем на питейна вода в язовир „Студена”. Въпреки предприетите мерки от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към язовир „Студена” те не дадоха очаквания ефект. В момента обемът на язовира е в критичния си минимум. Притокът е много нисък, ежедневно обемът продължава да намалява. В рамките на десетина дни язовирът ще достигне до т.нар. мъртъв обем. Кметът съобщи, че до няколко дни трябва да започне подмяна на водопреносната мрежа на града, защото загубите на вода в момента са 75 процента. Според разчетите на ВиК дружеството на Перник градът разполага с питейна вода от язовира само за още няколко месеца. Присъединяване към мрежата на Столичната община с изграждането на реверсивно трасе, което ще подава вода както от Мало Бучино през водопреносната мрежа на Столичната община, така и ако се наложи и подаване на вода по обратен път към Столичната община, е единствената възможност, която може да подпомогне Перник за довеждане на вода, посочи кметът Владимиров.

Министър Караниколов съобщи, че са осигурени средства за ремонтните дейности на ВиК мрежата на Перник, за да спрат течовете в града. От язовир Студена “излизат” 260 л в секунда, а “влизат” 115 литра в секунда, съобщи министърът и коментира, че това е сериозен дисбаланс от около над 100 л вода в секунда. Наблюдава се известен частичен успех през последните 10-15 дни, но ако притоците замръзнат и към язовира няма никакъв дебит, ще има вода за 32 дни.
Министър Аврамова съобщи, че за Перник е необходимо да получават около 300 л в секунда вода, за да се обезпечи режимът, който кметът на Перник е определил съобразено с настоящата ситуация. От всички предложени варианти като технически най-удачен и най-бърз за реализация е определен вариантът за осигуряване на вода от водосбора на Белмекен да бъдат осигурени допълнителни количества към язовир „Бели Искър” и чрез изграждане на нова инфраструктура от Мало Бучино към язовир „Студена”. Така язовир „Студена” ще може да възстанови функциите си и обема си. Министър Аврамова подчерта, че заради липсата на дъжд и сняг от август насам има опасност от пресъхване и на други водоизточници в други населени места.  Както вече е ясно, има и други застрашени язовири, сред които са „Ястребино“ (31%), „Дяково“ (35%) и „Асеновец“ (29%).

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също увери, че водният спасителен план за Перник с транзитно ползване на подземната ВиК инфраструктура на столицата по никакъв начин няма да засегне водата на София.

„Не е вода на София – само ще я налеем в язовира, а от там ще премине по тръбите и ще замине за Перник. В случай че има и най-малкото съмнение – кранът ще бъде в ръцете на „Софийска вода“ и винаги може да го спре“, коментира екоминистърът.

 

Неясно остана колко точна ще струва предложението за решаването на водната криза в Перник.

Според кмета Йорданка Фандъкова, общинските съветници може да гласуват разрешението още в четвъртък, дори и при липса на официално предложение от правителството, “ако решението е достатъчно ясно и не предизвиква въпроси”. “В противен случай ще се обсъжда в съвета, когато всичко е ясно”, допълни тя.
Преди това правителството трябва да гласува отпускането на средства за проекта. Според министъра на икономиката, който трябва да направи доклада, това трябва да стане още тази сряда. Неизвестните в случая са откъде и какви тръби и помпи ще се намерят за изграждането на новото съоръжение, за да се изчисли и колко точно ще струва то. Причината е, че подобни съоръжения се правят по поръчка, не се държат на склад, а изработването им отнема време. Така вариантите за цената тръгват от 20 млн. лева, минават през 22 млн. лева и стигат до максимум 25 млн. лева. Замисълът е 13.5 км водопровод да се построят за около 40 дни, при денонощен режим на работа.

Общинските съветници от комисията поискаха писмени гаранции от трима министри – на околната среда, на икономиката и на регионалното развитие, че решението на водната криза в Перник няма да доведе до криза в София.

Въпросите на заседанието на комисията бяха прекалено много и бе взето решение да има още едно заседание.

Председателят на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов каза, че тяхната принципна позиция е, че водени от чувство на солидарност и съпричастност с жителите на Перник, всяко разумно решение биха подкрепили, стига то да не застрашава интересите на софиянци. Той посочи, че затова и експертният разговор, технологичният разговор на това заседание на комисията бил доста задълбочен и емоционален, с въпроси и отговори. „Това, което направихме като предложение, е всички въпроси и отговори да бъдат обобщени, да бъдат публично представени, да има още едно заседание, за да могат да бъдат избегнати всякакви спекулации, страхове, които в момента битуват в общественото пространство”, посочи той.

Втората по големина опозиционна група – “Демократична България”, разпространи позиция преди началото на заседанието на комисията, в която критикува липсата на документи, въз основа на които да се види и прецени какво предлага Министерският съвет. “Без общинските съветници да бъдат запознати предварително не само с предложението, но и с всички придружаващи го документи, запознаването има опасност да се превърне в обикновена презентация, вместо в пълноценна дискусия с въпроси и отговори. Предварителната подготовка на съветниците по всеки въпрос, включително с помощта на експерти, несъмнено би повишила качеството на работата, която сме избрани да вършим за обществото. Това е още по-важно в кризисна ситуация, засягаща жизненоважни ресурси. Само при наличие на актуални данни и експертиза, представени своевременно и разбираемо, само при наличие на ясни и дългосрочни гаранции за интереса както на софиянци, така и на перничани, общинските съветници ще могат да вземат обосновано, правилно и законосъобразно решение”, се казва в декларацията.

Независимият общински съветник Борис Бонев обяви, че чисто човешки сме длъжни да помогнем на Перник. „Днешното заседание обаче показа, че има пълна липса на доверие между гражданите, между част от общинските съветници и управляващите, защото хората, които в момента тук много любезно се опитват да ни уверят, че правят всичко възможно да решат кризата, са тези, които създадоха същата тази криза“, каза той.

По думите му е показателно, че до изборите проблем официално нямаше. „Тоест правителството изчака да минат изборите и в момента ние плащаме една много тежка цена, а особено перничани още по-тежка цена за тази политическа безотговорност”, каза той.