Среща Путин – Тръмп е възможна в началото на юли

putin-trump

Протест с кукли, изобразяващи Владимир Путин и Доналд Тръмп в центъра на Сиатъл, САЩ

В Кремъл не изключват Владимир Путин да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп преди форума на Г-20 в Хамбург на 7-8 юли т.г., предадоха ТАСС и БТА.

“Да, по всичко личи, че е възможно Путин и Тръмп да се срещнат преди лидерския форум”, заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.

Той каза, че борбата с тероризма може да се превърне в една от допирните точки между Русия и САЩ. Други такива точки по думите му могат да бъдат “въпросите на стратегическата сигурност, взаимодействието за уреждане на регионални конфликти и непосредствените двустранни отношения”.

Песков заяви, че в момента не се обсъждат никакви сделки със САЩ за отменяне на санкциите срещу Русия. По думите му Кремъл не желае да коментира наложената забрана граждани на редица (преобладаващо мюсюлмански) страни да влизат на американска територия. “Това не е наша работа”, каза Песков.

Лавров: Готови сме за сътрудничество против тероризма

Отделно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия и САЩ имат неограничени възможности за сътрудничество в борбата с тероризма, при положение че има воля за това.

Русия е готова да разговаря със САЩ за антитерористичната борба “всеки момент, по линия на министерствата на отбраната, специалните служби, разузнаванията, дипломатическите ведомства”, добави Лавров.

Първият телефонен разговор между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Доналд Тръмп открои редица сфери, в които интересите на двете страни съвпадат, отбеляза руският външен министър. Той смята, че разговорът е бил “добър и в политически, и в човешки смисъл”, разкрил е “взаимното уважение, стремежа на лидерите да общуват без нравоучения, въз основа на националните интереси на всяка от страните”.