“Стомана” съди “Софийска вода” заради доклада за водата в Перник

Пернишкият завод “Стомана” ще съди “Софийска вода” заради доклада, според който в “Стомана” са се изливали 290 л на секунда вода от яз. “Студена”. Това се разбра от думите на директора на “Стомана Индъстри” Константин Стаменов. За този доклад се разбра през декември. Документът ще бъде обсъждан на сесията на общинарите в четвъртък, въпреки че огледът от столичния ВиК концесионер е бил месец по-рано. В доклада се посочваше, че след въвеждането на водния режим около 40% от подаваната вода е отивала към предприятията.
“Целият отток на яз. “Студена” е 350 л в секунда преди режима. Ако 290 л се изливат в “Стомана”, то вода няма да стига до града. Това излиза от доклада на “Софийска вода”, ние сме ги предупредили, те не реагираха и ще ги съдим”, обясни Стаменов.
По думите му от началото на ноември предприятието е спряло да ползва вода от язовира. Няма и не е имало нерагламентирано отклоняване на води, категоричен е Стаменов.
“Консумацията на вода на предприятието е намалена преди 15-20 години. Ние инвестирахме 20 милиона във водния цикъл и консумацията на завода падна. Тя в момента е 2% от консумацията на града преди режима”, каза още директорът на “Стомана”.
Той каза още, че заводът използва вода за промишлени нужди, защото тя не преминава през пречиствателна станция.
“Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Не сме подавали сигнал, защото това е отговорност на ВиК-Перник. Всеки месец ние подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда”, коментира още Константин Стаменов. /mediapool.bg