Стоянка Которокова от САЩ в сигнал до спецпрокуратурата: С помощта на сестра ми Николинка Янева и срещу 300 лв. на месец съдията от Сандански Илия Янев прехвърли на баща ми 3 фирми за милиони

Стоянка Которокова

След смъртта на баща ни с фалшиви документи тандемът прехвърля капиталите, ще се боря да спра тази схема, искам да даря парите

 

 

След смъртта на баща си Иван Николов Котороков строителният техник Стоянка, която от години живее в САЩ, разбра, че е богата наследница.

Николинка Янева

Оказа се, че на името на покойния й баща се водят три фирми за милиони. „Истината е, че баща ми просто се е съгласил да стане собственик на фирми на скандалния съдия Илия Янев. Сестра ми Николинка от години работи за него, дори са роднини по линия на мъжа й. Баща ми изобщо не е знаел за какво става въпрос, доверил се е на сестра ми, която явно също не си е давала сметка за тресавището, в което попада. В момента се опитват да прехвърлят фирмите с фалшиви документи от мое име на друг. Наела съм адвокат, но може би изходът от делата вече е предрешен. Няма да се откажа да се боря за честта на баща си до края. Ако спечеля, няма да прибера парите за себе си, а ще даря на санданчани, ще намеря кауза, която да е благородна и да си заслужава“, каза Которокова, която е пуснала жалба до специализираната прокуратура.

Илия Янев

«Имам съмнения, че са извършени множество документни престъпления след смъртта на баща ми Иван Котороков. Той почина в гр. Сандански на 12 май 2017 г. До този момент се е водил едноличен собственик на капитала на фирмите „Уни Инвест Груп“ ЕООД, „Трим Инвест“ ЕООД и „Уни Груп Инвест“ ЕООД. Законни наследници на баща ми сме аз и сестра ми Николинка Янева. У мен съществува сериозно съмнение, че са извършвани правни действия, имащи отношение към посочените търговски дружества, като са съставяни и ползвани множество неистински документи и удостоверителни документи с невярно съдържание. Дори в Районния съд в гр. Сандански е заведено дело във връзка с наследствените ни отношения, като това е станало документално по моя инициатива, без обаче да знам и да съм подписвала каквито и да било документи – това ме кара да мисля, че вероятно са съставяни и ползвани множество неистински документи и удостоверителни документи с невярно съдържание.

Юлияна Янева

Страхувам се, че вероятно дейността на тези търговски дружества е послужила на конкретни лица да извършват престъпления против финансовата и данъчната система като данъчни престъпления, изпиране на пари и че цялата тази дейност е извършвана от структурирано трайно сдружение от няколко лица с цел да вършат съгласувано престъпления. Дали не става въпрос за организирана престъпна група, или за сговаряне за извършване на престъпления?

Към средата на март 2017 г. за първи път чух за това, че покойният ми баща Иван Котороков се е съгласил да стане фиктивен собственик на фирми на известния в гр. Сандански Илия Янев. Чичо ми Костадин Котороков минал през свекър ми и му казал, че ако нещо се случи с татко, който беше доста болен по това време, дълговете ще останат на нас. Свързах се веднага по телефона със сестра ми Николинка и тя ме увери, че татко се съгласил доброволно да се води собственик на три фирми на Янев и за това получавал по 300 лв. на месец. Фирми се водели и на името на жената, с която татко живееше от 2011 година – Марийка Грудева. И тя вземала същите пари. Казах на сестра ми да се свърже с приятелката си Юлияна Янева, която е съдружничка и живее на семейни начала с Илия Янев – и да прекрати веднага този „бизнес“.

Татко не е имал нужда от пари, доколкото аз знам. Получаваше висока пенсия като миньор. Пращала съм му парични средства, когато е имал нужда. От близо 15 години живея в САЩ и никога не бих позволила за 300 лв. да си продаде самоличността, ако знаех. Нямам обяснение защо го е направил. Предполагам е мислил, че помага на сестра ми. Иван Серафимов Янев е съпруг на сестра ми Николинка. Иван Янев и Юлияна Янева са братовчеди. Освен това са и близки. Юлияна Янева е кръстница на внучето им и приятелка на сестра ми.

Здравословните проблеми на татко започнаха през септември-октомври 2016 година по времето, когато вероятно се е съгласил на тази схема. През октомври му направиха биопсия в болница „Токуда“, защото се съмняваха за белодробен рак. Изследванията изключиха рак, но показаха увеличени лимфни възли. След една от пробите предизвикаха кръвоизлив, който трябваше да лекува вкъщи. През януари, след усложнение от грип, татко се разболя от пневмония. След убеждения от моя страна, направени от другата страна на Океана, докторите в Санданската болница почнаха да го лекуват след една седмица закъснение. Лекуващата лекарка беше решила, че е болен от рак и това са усложнения, въпреки че нямаше никакви изследвания, които да потвърдят тази й теория. След интензивна терапия с антибиотици татко се беше посъвзел. Тогава реши да придружи Марийка Грудева до София, където живее синът й и семейството му. Марийка Грудева се разболя от пневмония и въпреки настояванията ми да стои настрана от баща ми в този период, тя не пожела да ме послуша. Татко се разболя втори път от пневмония около седмица след като спря антибиотиците за първата пневмония. От този момент към средата на март здравето му рязко се влоши. Сърцето му излезе от ритъм. Имаше постоянни болки. Пристигнах в България на 2 май 2017-а. В Сандански стигнах вечерта към 7 часа. Имахме уговорка за петък на 5 май в болницата на доктор Чирков. На 3 май отидохме да платя застраховката на колата, с която трябваше да закарам татко в София и до болницата в Сандански за профилактичен преглед. Беше под наблюдение, защото лекарството, което му даваха за сърцето, предизвиква кръвоизливи и следяха дозата. Той не можеше да ходи повече от 100 метра. На сутринта на 4 май се събудих от гласа на татко. Бях останала да спя в неговия апартамент. Прибрах се с единствената цел да го заведа на лекар в София и да помогна с каквото мога. Татко беше получил масивен мозъчен кръвоизлив, както разбрахме по-късно този ден в болницата. Там в продължение на седмица само се влоши и на 12 май 2017 г. почина. След грижите за погребението и останалите проблеми, които роднините ми, в частност чичо ми Костадин, ми стовариха, не съм и мислила за фирмите. Мислех, че проблемът е решен. Освен това се оказа, че татко има неизплатени сметки. Със сестра ми на другия ден почнахме да плащаме непогасени данъци и сметки.

Към края на май 2017 година, докато бях на гости при приятелка в София, й споменах за фиктивните фирми, които мислех, че вече не се водят на татко. Тя провери и се оказа, че фирмите все още са на негово име. Обадих се на сестра ми, която, след като говори с Юлиана, ме увери, че фирмите ще бъдат прехвърлени до две седмици. След като фирмите все още се водеха на името на татко, казах на сестра ми, че искам да говоря с Илия Янев и Юлияна. На срещата Янев не присъстваше. По това време беше зает да защитава уволнени митничари от Кулата. Юлияна заяви, че са помолили татко да им направи услуга, като му прехвърлят фирмите „Уни Инвест Груп“, „Уни Груп Инвест“ и „Трим Инвест“, докато премине проверката, която правили, защото бившият им съдружник Аспарух Костадинов подал жалба срещу тях. В деня, в който прехвърлили фирмите на татко, той бил подписал документ, че ги прехвърля обратно на тях и нямало проблем да си ги приберат обратно.

На 25 юни 2017 г. се прибрах обратно в САЩ, защото имах уговорка да взема неплатен отпуск до тази дата, а и оставането ми в България не би променило нищо. Посъветвах се преди това с адвокат, който ми каза, че единственият начин фирмите да спрат да се водят на татко е да подам жалба в прокуратурата. За жалост знаех, че това означава да „натопя“ сестра ми, а аз не бях, а може би и още не съм готова в пълна степен да направя това. В последните си дни татко казваше – не се карайте, помагайте си.

За съжаление една от причините да напусна България е, че не мога да живея с мисълта, че помагам на хора като Янев да продължат да вършат деяния с помощта и бездействието на много хора, включително мои роднини, но най-вече на държавни служители, а и обикновени хора. Знам също, че Янев е достатъчно умен да използва други хора и вината му ще е трудна за доказване. Особено в български съд. Човекът разиграва системата от години, като за това съдя от медийните публикации за него и от приказките на хората в Сандански.

Продължих да настоявам името на татко да бъде изчистено. Следях редовно сайта на търговския регистър, но за съжаление не мога да отварям документите. Предполагам, че адвокат би могъл да има пълен достъп. Направиха няколко опита, доколкото разбрах, да прехвърлят фирмите на Юлияна Янева и Живка Янева, която предполагам е майката на Илия Янев, но не успяха. През ноември разбрах, че сестра ми е станала ликвидатор на фирмите, което не може да стане без мое съгласие, тъй като двете сме законни наследници на покойния ни баща. След като помолих позната да разбере как е станало, се оказа, че Янев е фалшифицирал документ, чрез който на събрание между мен и сестра ми на деня, в който правихме 40 дни помен на татко, в град Варна съм прехвърлила на сестра ми правомощията тя да управлява фирмите. Когато й се обадих, тя заяви, че и нейният подпис е фалшифициран и не знае нищо. След този ден 26 ноември 2017 г. прекратих всякаква кореспонденция с нея.

Доскоро се въздържах да предприема мерки, които биха наранили сестра ми и семейството ми. На 27 март 2018 г. разбрах, че тя е завела дело за отказ от наследство в съда в Сандански, насрочено за 18 април 2018 г. Аз не съм призована редовно и доколкото разбрах, кореспонденцията ми се препраща до лице, което не познавам и не съм упълномощавала в София. Предполагам, че Янев й е платил някакви пари и че вероятно ще използва фирмите да изпере много повече дългове. Тъй като това са мои съмнения, породени от обективно случващото се в последно време, считам, че е мое задължение да уведомя компетентните органи, които да преценят дали данните, които соча, са основателни и достатъчни за провеждане на разследване.

На мен ми е болно, че всичко, за което татко е работил през живота си, и всичко, което имаме останало от тези преди нас, ще бъде пропиляно. Само един човек ще стане по-богат и ненаказан. Колкото и да е трудно да се повярва, въпросът е повече морален. Не мога да живея с мисълта, че подпомагам да се ограбват хора в България. Готова съм да съдействам на правосъдието, но имам съмнения, че трудно ще се стигне до края, защото схемата, в която беше въвлечен татко, не е нещо ново, но осъдени аз поне не знам да има. Много искам да бъда опровергана и моята жалба да помогне за откриването на истината за бизнеса на Илия Янев», изля душата си пред вестник «Вяра» емигрантката.

Которкова е наела адвокати, ето какво пишат те до нея за фалшификацията, по силата на която сестра й я елиминира:

„На 06.11.2017 г. Вашата сестра Николинка Янева е внесла в съда молба, с която е заявила, че като наследник на Вашия баща има право да поиска от съда да Ви призове, за да заявите дали приемате наследството на баща си, или не.

Такава правна възможност съществува по Закона за наследството и ако в определения от съда срок призованият наследник не се яви, за да изрази становище дали приема, или не наследството на наследодателя си, той губи правото на по-късен етап да приеме това наследство.

По молбата на сестра Ви в съда е образувано гр. дело №1491/2017г. Заседанието по делото е било насрочено за 11.12.2017 г. Преди тази дата, на 04.12.2017 г. в съда е постъпила молба от Ваше име, в която се сочи, че сте уведомена за съдебното заседание, че желаете да се даде ход на делото и че заявявате, че не приемате наследството на баща си Иван Котороков, като към молбата е приложено пълномощно, пак от Ваше име, с което упълномощавате едно лице – Марио Караджов, да Ви представлява по делото, като книжата по делото да се получават на неговия адрес в София. В проведеното съдебно заседание на 11.12.2017 г. съдийката е обърнала внимание, че по справката за адресната Ви регистрация е видно, че от 2000 година живеете в САЩ, а пълномощното, което е представено, не е нотариално заверено. Затова е разпоредила да Ви се укаже, че трябва да се явите лично или да упълномощите адвокат или да представите нотариално заверено заявление дали приемате наследството на баща си, или се отказвате. Писмото е изпратено на адреса Ви в гр. Сандански, улицата мисля, че беше „Любен Каравелов”. На този адрес е получено от сестра ви Николинка. Заседанието е насрочено за 18.04.2018г. от 14,00 часа. Т.е. дотогава трябва да сте упълномощили адвокат или да се явите лично, или да представите нотариално заверено заявление. Ако не го направите, губите възможността да приемете наследството на баща си. (Мисля, че сестра Ви цели точно това).

Другият мистериозен момент по делото е, че този Марио се обадил в съда и попитал защо получава някакви документи на адреса си. След като му обяснили каква е причината, той заявил, че изобщо не знае за какво става въпрос.

Това е в общи линии. Тъй като нямам пълномощно по делото, няма да ми разрешат да се снабдя с копия от документите, но ще опитам да снимам с телефона си молбата и пълномощното, които уж Вие сте изпратили в съда и ще Ви ги изпратя допълнително.“