Кафе, направено от гъби, се определя от мнозина като следващата суперхрана, съобщава британското издание „Индипендънт“ (Independent), цитиран от vesti.bg.

Изследванията показват, че кафето може да стимулира обмяната на веществата, да се използва като превенция срещу болестта на Алцхаймер и да намали риска от депресия. Но кофеиновата напитка може да предизвика безсъние и дори тревожност.

Финландските създатели на кафето от гъби обаче твърдят, че предлагат същото кофеиново удоволствие, но без очевидните странични ефекти.Кафе от гъби може да ви звучи меко казано овратително, но рецензентите казват, че то е „богато“ и „меко“ и е като смесица между чай и кафе. Един от създателите му се надява, че консумацията му ще се превърне в нещо, което хората редовно ще правят, като хапването на риба например.

Според създателите на кафето от гъби, тяхната напитка дава енергия на мозъка и увеличава продуктивността на хората, но без страничните ефекти, които мнозина очакват, когато стане дума за кафе.

Създаването на кафето от гъби включва втечняване и след това изсушаване на различни видове гъби, за да се извлече екстракт,

който се смесва с обикновено кафе. Сместа от гъби майтаке се смята, че помага за регулиране на нивата на кръвната захар, докато алкалността на гъбата чага неутрализира киселинността на кафето, която може да разстрои стомаха.

Все пак редакторът на Health.com Синтия Сас предупреждава, че въпреки, че някои изследвания показват, че гъбите имат ползи за здравето, най-добре е да не се опитвате да си направите това кафе сами у дома.