Суровата зима сее смърт из Европа, Гърция пред енергийна криза

 Атина забрани износа на ток, сняг валя за първи път от 32 години в албанския курортен град Саранда

07-13-03-bedstvie

Студът взе още 61 жертви в Европа. Най-много от починалите са от Полша. В страната 20 души са загинали от премръзване. Властите съобщават, че част от тях са бездомници, но имало и възрастни, болни хора, които останали блокирани в отдалечените къщи, в които живеят.

Още 3-ма са починалите в Македония, както и в Сърбия, където е обявено бедствено положение в 9 общини. Движението на корабите в реките Дунав и Сава временно е преустановено. Подобни мерки са взети и в България, Румъния и Хърватия. За много страни като Гърция и Албания снегът е истинско бедствие, тъй като местните не са свикнали да живеят при подобни метеорологични условия.

За първи път от 32 години сняг валя в албанския курортен град Саранда на брега на Йонийско море. Сняг валя и в Атина, където голяма част от училищата бяха затворени. Мигранти продължават да бедстват.

В последните дни в страната е регистрирана рекордна консумация на ток, а властите обявиха, че енергийните дружества са на предела на възможностите си след възникналите сериозни проблеми, свързани с недостига на ток заради студеното време. Заради риска енергийният министър Йоргос Статакис призова потребителите да се опитат да пестят тока в часовете от 18,00 до полунощ. В тази връзка Гърция е забранила да се изнася ток за съседни страни, а целта – да пренасочат цялото произведено количество за вътрешно потребление.

 

Снимка:

Европа бедства заради сибирския студ, връхлетял континента.