Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятСуровата зима сее смърт из Европа, Гърция пред енергийна криза

Суровата зима сее смърт из Европа, Гърция пред енергийна криза

 Атина забрани износа на ток, сняг валя за първи път от 32 години в албанския курортен град Саранда07-13-03-bedstvie

Студът взе още 61 жертви в Европа. Най-много от починалите са от Полша. В страната 20 души са загинали от премръзване. Властите съобщават, че част от тях са бездомници, но имало и възрастни, болни хора, които останали блокирани в отдалечените къщи, в които живеят.

Още 3-ма са починалите в Македония, както и в Сърбия, където е обявено бедствено положение в 9 общини. Движението на корабите в реките Дунав и Сава временно е преустановено. Подобни мерки са взети и в България, Румъния и Хърватия. За много страни като Гърция и Албания снегът е истинско бедствие, тъй като местните не са свикнали да живеят при подобни метеорологични условия.

За първи път от 32 години сняг валя в албанския курортен град Саранда на брега на Йонийско море. Сняг валя и в Атина, където голяма част от училищата бяха затворени. Мигранти продължават да бедстват.

В последните дни в страната е регистрирана рекордна консумация на ток, а властите обявиха, че енергийните дружества са на предела на възможностите си след възникналите сериозни проблеми, свързани с недостига на ток заради студеното време. Заради риска енергийният министър Йоргос Статакис призова потребителите да се опитат да пестят тока в часовете от 18,00 до полунощ. В тази връзка Гърция е забранила да се изнася ток за съседни страни, а целта – да пренасочат цялото произведено количество за вътрешно потребление.

 

Снимка:

Европа бедства заради сибирския студ, връхлетял континента.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular