Съдби: Заварчикът Красимир Пенев от Самоков мизерства в необитаема къща на свой приятел при -25 градуса без вода и тоалетна

59-год. мъж останал на улицата, след като се разделил със съпругата си

 

09-01-09-_144140
Красимир Пенев

59-годишният бездомник Красимир Пенев спи в необитаема къща без ток, без вода, без тоалетна, без баня в най-големия студ от -25 градуса в Самоков. Пенев вече 14-а година е без дом, но тази зима е на ръба на оцеляването. Останал е без дом след развод със съпругата му.

По негови думи Красимир има двама синове, които не се интересуват от неговата съдба. Единият живеел във Варна, а другият в Самоков, в майчината му къща. Неговите синове преди това получават от дядо си (по бащина линия) дарение и станали собственици на имота, след което продават имота и остават баща им бездомен. Мнозина в Самоков познават Красимир като добър човек. Преди години е работил като заварчик в ТПК “Михаил Дашин“, напуснал предприятието и започнал работа в „Самоковска комуна” като работник на шардон. През 1984 г. останал без работа, по-късно се захващал със сезонни ангажименти. По-късно е работил като пастир в Ихтиман. Разболява се вследствие на чернодробни проблеми и неговият работодател поел грижата за лечението му. След издадена епикриза се установява, че е нетрудоспособен. Така до ден днешен Пенев нито може на 59 години да се пенсионира, нито може да работи. Той не е здравно осигурен. Красимир не е от хората, които да просят пред магазините. Изключително претеснителен е. Единствено може да помоли свой познат за някой лев.

Гледката е повече от печална, коментират самоковци. Освен това здравословното му състояние днес е нестабилно. Той непрекъснато е с неврологични болки в гърба, чернодробен проблем, чувства се отпаднал със студени крайници, лошо оросяване и силен световъртеж. Преди време бил в болницата, но сега отново здравето му се влошило. По негови думи на няколко пъти се обръщал за помощ към социалните, като от там от два  месеца получавал 5 дни в седмицата само обяд, за което е много благодарен.

„За разлика от Самоков в други общини са създадени кризисни щабове и се помага на десетки бездомници. Грехота е човекът да остане на студа, как е оцелял до сега – цяло чудо е, питат хората.

Родителите му починали отдавна, нямал нито брат, нито сестра. Сега, в тежката зима, Красимир се обръща за помощ към община, държава и добри хора, които да му помогнат с подслон и финансово. Мъжът си търси работа и казва, че вече не издържа да живее като бездомник. Той апелира да бъде включен за еднократна финансова помощ към комисията по здравеопазване и социални дейности към Общински съвет – Самоков или да му бъдат опростени задълженията за здравно осигуряване.

Негови познати в Самоков го пуснали да нощува в къща, но помещението е много студено. Всичко в къщата е потънало в лед и мизерия. Красимир Пенев призна, че не се къпе и не се храни нормално. “Мъченик съм“ – споделя през сълзи той. На въпроса ни как оцелява, студено ли му е, отговори, че е много трудно и предполага, че няма да оцелее. “Надеждата ми е добри хора да ми помогнат първо с жилище, а след това и финансово, за да си платя здравните осигуровки, за да мога да постъпя за лечение“-моли Красимир Пенев. Не е ли редно институциите да се намесят и да си свършат работата, като спасят един човешки живот, питат хората.