Съдийка се опълчи на Тръмп: Бруклин Ан Донъли забрани временно връщането на хора от страни, попадащи в обхвата на имиграционните ограничения на Доналд Тръмп

sadia-donali

Съдийка забрани временно връщането на хора от страни, попадащи в обхвата на имиграционните ограничения на Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Тръмп ограничи влизането в страната на граждани на седем мюсюлмански страни. Засегнати са гражданите на Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

Съдията от Бруклин Ан Донъли издаде това разпореждане, след като бе сезирана от адвокати на Американския съюз за граждански права. Решението на съдийката забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който идва в САЩ с валидна виза от засегнатите от ограниченията на Тръмп.

Решението се отнася и за онези, които имат одобрена молба за статут на бежанец, пояснява Асошиейтед прес.

Според Американския съюз за граждански свободи заповедта на съдийката ще засегне между 100 и 200 души, задържани на американските летища или транзитни зони.

Междувременно Американската академия за филмово изкуство каза, че един от номинираните за наградите Оскар – иранския режисьор Ашгар Фархади, може да попадне под обхвата на имиграционните ограничения в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Лентата „Търговският пътник“ на Фархади е номиниран за Оскар за чуждоезична лента. Иранската актриса Таранех Алдусти, снимала се в номинирания за наградата филм, пък заяви, че ще бойкотира церемонията за престижните филмови отличия, за да протестира срещу указа на американския президент.

Указът на Тръмп предизвика протест на международното летище „Кенеди“ в Ню Йорк. Сред протестиращите беше актрисата Синтия Никсън, участвала в сериала „Сексът и градът“. Режисьорът Майкъл Мур призова още хора да отидат и да протестират срещу Тръмп на терминал 4.

В самия терминал стотици посрещачи трудно откриваха близките си, тъй като властите бяха блокирали основните изходи.

Пред журналисти американският президент обяви, че новите мерки работят „много добре“.

Решението няма да попречи на изпълнението на указа

По-късно стана ясно обаче, че решението на съда в Ню Йорк за пристигащите от седемте страни не пречи на изпълнението на указа на Тръмп, заяви министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви, че „ще се съобрази със съдебното разпореждане“, което временно забранява депортирането от САЩ на имигранти от седем мюсюлмански страни, но подчерта, че указът на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането им в страната, остава в сила, предадоха Би Би Си и Ройтерс, цитирани от БТА.

Указът засяга граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Изявлението бе публикувано часове, след като федерален съдия в Ню Йорк спря депортирането на десетки новопристигнали пътници и бежанци от тези седем страни, оказали се блокирани на американски летища.

„Тези хора бяха подложени на щателни проверки за сигурност и в момента се оформя влизането им в САЩ съгласно нашите имиграционни закони и съдебните разпореждания“, посочи министерството.

Вчера федералният окръжен съд в Ню Йорк наложи временна забрана върху депортирането на мигранти от тези страни с валидни американски визи от летищата на САЩ, въпреки съответното разпореждане на президента Тръмп.

Съдът мотивира решението си с аргумента, че то нарушава техните законни права.

А в заявлението, публикувано на уебсайта на министерството, се казва, че „разпорежданията на президента Тръмп остават в сила“, а американското правителство „си запазва правото да отнема визи по всяко време, ако това се наложи от съображения за националната сигурност или за сигурността на гражданите“.

Министерството отбелязва, че разпореждането на Тръмп засяга „само малка част от чуждестранните туристи и е първа крачка към възстановяването на контрола над американските граници и националната сигурност“.

А старшият съветник на Белия дом Стивън Милър каза, че решението на окръжния съд в Ню Йорк „по никакъв начин не пречи на изпълнението на указа на президента, който остава в сила напълно и изцяло“.

От авиокомпаниите, опериращи от летището в Кайро, днес бе официално поискано да не качват на полети за САЩ граждани с валидни имиграционни визи от седемте страни, посочени в указа на Доналд Тръмп, съобщи служител на египетската авиокомпания „Иджиптеър“, цитиран от Ройтерс.

Авиационните власти били уведомени за наложените ограничения. Служителят уточни, че забраната не се отнася за притежателите на американски „зелени“ карти, на дипломатически паспорти, както и за правителствени служители от седемте страни.