Съдия Евгения Стамова постанови „задържане под стража“ за 49- годишния Иво Иванов, убил по жесток начин майка си в Кюстендил

Обвиняемият беше докаран в съда, окован в белезници.
  • Обвиняемият налагал 72-годишната жена с дървен прът, ритал я и я наръгал с нож, в съдебната зала промълви само „Надявам се на по-леко наказание“

 

Иво Стоичков Иванов, обвиняем за убийството на майка си Юла Стоичкова, поиска по-леко наказание в съдебната зала по време на мярката, гледана в Кюстендилския окръжен съд. Това бяха и единствените думи на 49-годишния мъж, който по изключително жесток начин отне живота на 72-годишната си майка на 3 юли. След изслушване на двете страни съдия Евгения Стамова постанови най-тежката мярка – “задържане под стража”, за 49- годишния обвиняем.

Изслушване на двете страни

В съдебната зала Иво Иванов пристигна окован в белезници, видимо спокоен, но криейки лицето си от фотоапаратите и камерите.

За налагане на най-тежката мярка предвид извършеното престъпление, както и заради опасността да се укрие или да извърши друго криминално деяние, настоя наблюдаващият прокурор по случая Владимир Мицов.

„Деянието е тежко умишлено престъпление, което предвижда наказание от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, ако не се вземе мярката „задържане под стража”, има опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление“, пледира прокурор Мицов.

Адвокатът на обвиняемия Емил Велинов поиска мярка “домашен арест“ за подзащитния си предвид наличие на постоянен адрес и чисто съдебно минало, нямало опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Искането му обаче не беше уважено от съдебния състав.

Както в. “Вяра” писа, Иво Иванов беше задържан на 3 юли по обяд, след като криминалисти откриват 72-годишната Юла Стоичкова пребита до смърт в дома си на ул. „Велбъжд”. В същия ден в полицията малко преди 12 часа е подаден сигнал от съседи, че жената не си вдига телефона и не са я виждали. Трагедията се разиграла само на метри от кюстендилската болница и в близост до детска градина, а поводът за жестокото убийство е заведено дело от майката срещу сина й, с което е поискала ограничителна заповед. То е гледано в същия ден на убийството и афектиран, синът решил да се саморазправи с родителката си, като изходът е фатален. Жената е била подлагана на системен тормоз и побоища от страна на единственото си дете през годините, като синът й я упреквал, че е съсипала живота му.

Прокурор Владимир Мицов

При нахлуването в жилището Иво нанася множество удари по цялото тяло на майка си с дървен прът, след което взима и нож, с който й нанася прободна рана. По тялото на жената има установени и следи от удари с крака. Фатален се оказал един от ударите с дървения прът. След насилието, което упражнил над майка си, той спокойно напуснал къщата и отишъл до близкото кафе да се налива с алкохол, където бил и задържан от полицията. Пред разследващите той не изразил съжаление за стореното.

Дори и след прочитане на присъдата подсъдимият беше видимо спокоен. Пред журналистите не отрони и дума, запитан “Защо го е направил?” и “Чувства ли се виновен?”.

Адвокат Емил Велинов

Срещу 49-годишния кюстендилец е повдигнато обвинение за извършено умишлено убийство по член 116 от НК, който предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Определението подлежи на обжалване пред САС на 11 юли 2019 г.