Съдия Милена Алексова: Павилионът на фирма „Ивайла“ в Джерман е законен, няма да се събаря

 

14-04-02-milena-aleksova
Милена Алексова

Павилионът за хранителни стоки в дупнишко село Джерман на фирма „Ивайла“ е законен и не трябва да се премахва. Това реши съдия Милена Алексова от административния съд в Кюстендил. По този начин тя отмени заповедта на градоначалника инж. Методи Чимев за вдигане на съоръжението. Собственикът има договор за наем, продължен за неопределен срок. Освен това притежава и разрешение за поставяне на павилиона. Юристите на кмета обаче оспориха жалбата, твърдейки, че договорът с общината е изтекъл, тъй като се касае за имот – публична общинска собственост. Оказа се, че договор с общината има предходната фирма ЕТ „Валентин Василев“, но не и новата. Част от павилиона пък попада на улица.

Заповедта за премахване на конструкцията с предназначение за хранителни стоки е от 9 декември 2015 г. Представлява метална конструкция, захранена с ток и вода и се състои от търговска зала, склад и санитарен възел.

Според съда обаче заповедта на кмета, с която се посочва, че павилионът може да бъде обект на премахване като преместваем обект, е незаконосъобразна. Причината е в назначената по делото експертиза. С нея се установява, че конструкцията на павилиона е забетонирана в основите. Колоните са заварявани и е невъзможно преместването на павилиона в цялост, а разглобяването му на отделни преносими части не може да се осъществи поради заваряването на носещата метална конструкция. Единствената възможност е отделните елементи да се срежат. Съдия Милена Алексова е категорична, че не е налице преместваем обект. Община Дупница ще трябва да плати и деловодните разноски на търговеца в размер на 210 лева.

Решението подлежи на касационна жалба пред ВКС.