Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБлагоевградСъдът в Благоевград потвърди глоба от 1050 лв. на шофьор, карал в...

Съдът в Благоевград потвърди глоба от 1050 лв. на шофьор, карал в насрещното на АМ “Струма”

Казаха да обръщам заради катастрофа, оправдавал се нарушителят

 

Шофьор, карал в насрещното платно на автомагистрала “Струма”, опита да се оправдае за драстичното нарушение с думите: “Казаха да обръщаме, че имало свлачище и катастрофа”.

Г. Д. от Благоевград обяснил това в съда, където обжалва глоба от 1050 лв., лишаване от правоуправление за 3 месеца и отнемане на 15 точки от контролния талон. Нарушението било извършено на 4 август 2023 г. около 7,30 ч. на магистралата в посока към София в района на Симитли.

Мъжът видял, че има голямо задръстване и решил да обърне в обратна посока, за да се върне и измъкне от колоната. Тази негова маневра била снимана от друг шофьор чрез видеорегистратор в колата му. Клипът бил разпространен в социалните медии и изпратен на телевизия. По него полицаите от Благоевград съставили акт на нарушителя. След това, в края на миналата година било издадено и наказателното постановление с административните наказания.

Издирен бил авторът на видеото и при разпита споделил, че е очевидец на нарушението. На същата дата и по същото време той пътувал от Петрич към София, като в посочения пътен участък от магистралата, лично видял, че в неговото платно за движение срещу него и в обратна посока започват да се движат автомобили. Снимал и пуснал клипа в социалните мрежи.

Нарушителят обяснил, че имало задръстване от автомобили в неговото платно за движение и стоял 10-15 минути. Признава, че е обърнал посоката с обратен завой и ползвайки платното за насрещното е излязъл от задръстването, връщайки се назад, за да премине през друг алтернативен път. Направил тази промяна в посоката си на движение, защото колеги му казали, че “има свлачище или катастрофа на с. Железница и който желае можел да обърне”.

В хода на делото обаче така и не се установило кои са тези колеги, нито пък, че има официално направена промяна в регулацията на пътното движение. Съдът е изискал служебно и допълнителни доказателства за това дали е имало ремонтни действия в процесния пътен участък и въведена различна пътна регулация и ограничение за преминаване на автомобили в някое от платната за движение.

В отговор е получено писмо от АПИ, в което било посочено, че на посочената в процеса дата не е имало обрушване на скали и ремонтни дейности в посочения  пътен участък.

Временна организация е била въведена за друг пътен участък поради довършителни строителни работи на АМ “Струма”.

Г. Д., който е шофьор от 31 г., имал множество административни наказания за негови нарушения по ЗДвП. В съдебно заседание е изгледан и видеоклипът. След анализ на събраните доказателства съдия Екатерина Николова счита, че нарушението е безспорно установено, и потвърждава наказателното постановление като законосъобразно. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Благоевград.

RELATED ARTICLES

Most Popular