Съдът забрани на британския кабинет да започва Brexit-а, докато правителството не получи одобрението на парламента

16-13-01-0000329745-article2Британският Върховен съд постанови, че правителството трябва да получи одобрение от парламента, преди да започне процеса по напускане на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че това потенциално може да забави желаното от премиера Тереза Мей започване на преговорите до края на март.
Председателят на Върховния съд Дейвид Нюбъргър съобщи, че решението е взето с 8 на 3 гласа. Съдът освен това е постановил единодушно, че не е необходимо консултиране за Brexit-а с местните парламенти в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.
Главният прокурор на Великобритания Джереми Райт заяви, че правителството ще се съобрази с отсъждането и че ще бъде направено изявление в парламента.
Вчерашното решение на Върховния съд засили надеждите на проевропейските политици, че ще могат да смекчат условията по излизането на Великобритания от ЕС. Привържениците на Brexit-а възразиха с аргумента, че парламентът не би трябвало да може да отмени волята на избирателите, които гласуваха срещу членството в съюза на референдума от 23 юни.
Тереза Мей искаше да използва т. нар. кралски прерогатив – правомощия, които традиционно се държат от монарха и които позволяват решения по някои договори и други въпроси да се вземат без гласуване в парламента.
Мей многократно е заявявала, че ще задейства преди края на март член 50 от Лисабонския договор, който дава начало на процедурата по напускане на ЕС. Сега обаче тя ще трябва да получи съгласието на парламента, което би могло да доведе до забавяне или промени в плановете й, въпреки че основната опозиционна сила – Лейбъристка партия, обяви, че няма да бави графика й, отбелязва Ройтерс.
“Лейбъристката партия уважава резултата от референдума и волята на британския народ и няма да затруднява процедурата по задействане на член 50”, заяви говорител на лидера на лейбъристите Джереми Корбин.