Съдът определи: 10 хил. лв. гаранция за първия машинист на дерайлиралия влак в Хитрино

 

01-12-05-hitrino-1Варненският апелативен съд определи вчера парична гаранция от 10 000 лева за Димитър Михнев – първия машинист на товарната композация, дерайлирала в село Хитрино на 22 декември миналата година. Досега Михнев бе задържан под стража с решение на Шуменския окръжен съд.

Според варненския съд няма опасност машинистът да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Обвиняемият 3 пъти е участвал доброволно в различни процесуално-следствени действия, въпреки че заради преживения шок от инцидента е на лечение в център за психично здраве в Русе.

Апелативният съд потвърди решението на шуменските магистрати, с което на втория машинист Радослав Петков не е определена никаква мярка за процесуална принуда. Според ВАС в задълженията на този машинист не влиза да следи скоростта на влака и той няма никаква възможност да влияе върху решението на първия машинист за скоростта на композицията.

Направената до момента съдебно-техническа експертиза е установила, че при навлизането в Хитрино влакът се е движел с два пъти по-висока скорост от разрешената. При стрелка номер 1 тя е била 80 километра в час, а при стрелка номер 5 – 78 километра в час при разрешени 40 километра в час.

 

Снимка:

В Хитрино влакът се е движел с два пъти по-висока скорост от разрешената