С венци и цветя отрупаха паметника „Илинден” в м.Предела

118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Разлог. В знак на уважение, венци и цветя пред паметника „Илинден” в местността Предел поднесоха: инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, председателят на ОбС д-р Мария Копанарова, г-н Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански, НЧ „15.09.1903-1909“ Разлог, политически партии и организации. За да почетат паметта на загиналите участие взеха и Духов оркестър към НЧ „15. 09. 1903 – 1909“ и Смесена фолклорна група за градски фолклор „Гердан“ с ръководител Петър Коков.

„Делото на илинденци е миг от дългата история на нашия град. Поклон пред тяхната решителност и героизъм! Нека пазим жива паметта им и те да бъдат пример за родолюбие и всеотдайност в народните дела за нас и бъдещите поколения. Да бъдем техни достойни наследници, за да го има родния град, родния край, за да я има България!“, каза в словото си кметът Красимир Герчев.

Над 200 са убитите по време на Илинденско-Преображенското въстание в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центърът на въстанието, са изгорени.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“ – парка пред Исторически музей. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев.

 

Снимки: Община Разлог