С монтиране на истинска соларна система на хижа “Скакавица” завърши курсът за монтьори на фотоволтаични инсталации

Курсистите, екипи на „Грийнпийс и Център за енергийни решения пред хижата
  • Курсистите се обучаваха на теория и практика повече от половин година, седем получиха официални удостоверения

Официално приключи курсът за монтьори на фотоволтаични инсталации, организиран от “Грийнпийс” – България и Център за енергийни решения. Той се проведе в региона на Дупница и Бобов дол, където се намира и едноименният ТЕЦ “Бобов дол”. Освен да даде възможност за безплатна допълнителна квалификация, цел на курса беше и да покаже, че е редно да се планират програми за повишаване или промяна в квалификацията на заетите във въглищния сектор.

“Преходът към възобновяема енергия е възможност за отваряне на нови работни места. Дори в момента има недостиг на кадри в сектора. Бизнесът и държавата могат и трябва да изиграят съществена роля в трансформацията на енергийната система, като един от начините за това е именно чрез различни обучения за хората от въглищните региони”, коментира Деница Петрова, ръководител на “Грийнпийс” – България.

Част от завършилите курсисти заедно с Колю Орешков

“Въпреки че има много противници на възобновяемата енергия, които публично се изказват, сякаш тя носи само злини, хората чувстват необходимостта да се квалифицират. Редовно обучаваме хора на всякакви възрасти, които силно искат да научат нещо ново. Курсът, който направихме по инициатива на “Грийнпийс”, е отличен пример за това”, заяви Колю Орешков от Центъра за енергийни решения.

Курсът започна през май 2019 г. и след подбор в него се включиха 9 души на възраст между 34 и 56 години, с разнообразно професионално минало, но с опит или познания в областта на електротехниката. 7 от тях завършиха успешно и получиха официални удостоверения.

Теоретичните занятия се провеждаха в Соларната лаборатория в Професионалната гимназия в Бобов дол. Лабораторията, оборудвана по инициатива на “Грийнпийс” – България, също така послужи за обучение на редовните ученици в гимназията през изминалата учебна година.

Кулминацията на курса беше практическото занятие – монтиране на истинска соларна система на най-старата хижа в България – “Скакавица”. Това се случи в началото на октомври – тогава само за 3 дни курсистите инсталираха 16 фотоволтаични панела с площ около 26 кв. м и с обща генерираща мощност 4,96 kWp.