С откриване на обновено отделение за 1, 8 млн. лв.  отбелязаха 100 г. на болницата в Гоце Делчев

 100- годишен юбилей отбеляза болницата в гр. Гоце Делчев с поредица от събития.

Преди 100 години, родолюбиви и предприемчиви българи откриват първата болница в гр. Неврокоп, наречена „Второстепенна болница”. Тя с 14 легла и малко персонал, а първият лекар е бил д-р Васил Марков от София.

През всичките тези 100 години, в болницата са работили много лекари, зъболекари и фармацевти, фелдшери, мед. сестри, помощник фармацевти, лаборанти, акушерки, зъботехници, санитари, шофьори и други административни служители.

От 1991  г., по решение на Общинския съвет на Гоце Делчев, Многопрофилната болница за активна лечение носи името „Иван Скендеров”, който е роден в Гоце Делчев, емигрира в Западна Германия, където изгражда солиден бизнес. Предприемачът никога не забравя родния край и прави огромен жест към своите съграждани, като дарява високотехнологична апаратура и голяма сума пари за болницата в гр. Гоце Делчев.

Отбелязването на годишнината започна с откриване на напълно обновеното отделение по образна диагностика в болницата. Вложени са средства в размер на 1 милион и 800 000 лв. и отделението вече разполага с висококачествена техника, която включва рентген, скенер, ехограф, мамограф и мултифункционален графично–скопичен апарат, подходящ за диагностика в кардиологията, пулмологията, гастроентерологията, гинекологията, урологията, ортопедията и др.

По повод вековния юбилей бе открита и фотодокументална изложба, събрала в снимки историята на болницата. Тя е създадена със съхранявани фотоси и документи в Общинския исторически музей в Гоце Делчев, архива на болницата, както и личните архиви на бивши и настоящи лекари, медицински сестри, санитари, служители и пациенти на лечебното заведение.

Кметът  Владимир Москов връчи награди за принос в развитието на здравеопазването на бивши управители на здравното заведение, на дългогодишни партньори за безрезервната им подкрепа към общинската болница.

Управителят на здравното заведение д-р Петър Филибев връчи награди за цялостeн принос в развитието на лечебното заведение на дългогодишни началници на отделения, както и на кметовете на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Тържественото отбелязване на 100 – годишнината на болницата в гр. Гоце Делчев завърши с концерт на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.