С „Памет за Апостола“ директорката на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова поведе учениците от НУ „Св. Паисий Хилендарски“ и СУ „Неофит Рилски“ по стъпките на Левски

 

06-03-4

Презентация на тема „Памет за Апостола“ подклажда българщината в Банско в навечерието на 144-тата годишнина от гибелта на националния ни герой Васил Левски. Учениците от НУ „Св. Паисий Хилендарски“ и СУ „Неофит Рилски“ тръгнаха по следите на българската памет за Апостола. Директорката на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова подари на всички присъстващи ученици, учители и жители на Банско една виртуална обиколка из местата, където е материализирана паметта за Апостола – Къкринското ханче – първия музей в България, посветен на делото на Апостола, Музеят „Васил Левски“ в Ловеч – градът, избран от Апостола за революционна столица на България, където се намира най-богатата сбирка от лични вещи на Левски, и родната му къща в Карлово.

06-03-1-bansko

„Всеки българин носи името на Васил Левски в сърцето си. Всеки чувства по свой начин признателността към решителния и жертвоготовен млад мъж от Карлово, благодарение на когото след няколко поколения на робство българите разбират, че могат сами да се освободят, стига да се подготвят добре. Без страх и почивка Левски бродел из България, повдигал духа на населението, създавал революционни комитети, които да организират освобождението на свидното отечество“, с тези думи г-жа Барякова накара всеки един в залата да притаи дъх и да отдаде заслужена почит на Апостола.

В края на презентацията учениците отговаряха на въпроси, свързани с местата, където се съхраняват спомените за Апостола и напомнят за делото му, а далите верен отговор бяха наградени с тетрадка с неговия лик. Всички си дадоха обещание за среща  на 18 юли, когато заедно да отбележат 180 години от рождението на големия българин.

06-03-3