Saturday, July 27, 2024
HomeРегионСамоковС тържествено шествие Самоков отбеляза 146 години от Освобождението си

С тържествено шествие Самоков отбеляза 146 години от Освобождението си

Знаменосци станаха младите футболисти Марто Бойчев и Васил Киров

С тържествено шествие Самоков отбеляза 146 години от Освобождението си. То бе предвождано от мажоретен състав от град Елин Пелин и духовия оркестър на Сухопътни войски.

Специално място в шествието имаха светините на Самоков – литиен кръст и рапиди, подарени от главнокомандващия ген. Веляминов на Долномахаленската църква, където се съхраняват и до днес, носени от архиерейският наместник отец Михаил, самоковски духовници и ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”.

Знамената на община Самоков и на Република България се носеха от успелите млади футболисти от Самоков Марто Бойчев и Васил Киров.

Официални лица бяха кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, зам.-кметовете Станимира Давидова, Люба Кленова и инж. Петър Костов, секретарят на общината Венера Милова и председателят на ОбС Мая Христева.

В шествието взеха участие представителни блокове от училищата в Самоков, служители на общинска администрация и граждани. Слово, заредено с много патриотизъм произнесе архиерейския наместник отец Михаил Колев, който подчерта, че благодарение на видните си личности от Възраждането, Самоков е столица на духовността.

„Когато честваме Освобождението на Самоков, ние отново преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност. В днешния ден тя е белязана с особен знак – изстрадана в петвековно робство, но роби никога не сме били ! Защото българският народ е силен – имали сме и сме се учили от велики ханове и царе, от видни възрожденци, книжовници и зографи. Възходи и трудности ще маркират пътя ни, времена ще се сменят, но признателността към героите, загинали за Освобождението на града и селата от Общината, скътана дълбоко в паметта на поколения самоковци, ще бъде запазена.” – каза в словото си кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов.

С минута мълчание бе почетена паметта на всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата. Венец от името на гражданите на община Самоков поднесоха кметът инж. Джоргов и председателя на ОбС Мая Христева. Училища и граждани поднесоха цветя на паметника, на който е изписано „На братята освободители от признателните самоковци”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular