Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаС тържество, пленер, музика на живо и курбан откриват паметника на буквите...

С тържество, пленер, музика на живо и курбан откриват паметника на буквите в Самораново

  • В Дупнишко още милеем за културата, каза Михаил Севдин

  • Пластиката и събитието са в памет на художника Андрей Севдин

 

С тържество и курбан за здраве в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, ще бъде открит паметникът на буквитев Самораново.  Събитията, както и провежданият в момента в района на параклиса „Св. Йоан Рилски“ пленер, са в памет на талантливия художник Андрей Севдин.

Владимир Илиев изработил паметника на буквите за 1 г., като от м. февруари до сега не е имал почивен ден

Паметникът е от лят мрамор и е близодо параклиса „Св. Йоан Рилски“. Както сме писали, храмът бе изграден от семейството на Михаил Севдин – братът на Андрей Севдин, дарители от селотои със съдействието на община Дупница, която като дари парцела. Параклисът се намирав съседство с дома на Севдини и протичащата покрай имота река Отовица. Пластиката е поредният елемент от оформилия се комплекс с храма, вдигнатите по-късно паметник на свети Иван Рилски и камбанария и строящото се неделно училище. Пластиката е дело на скулптора Владимир Илиев –  съученик на Андрей Севдин от художествената гимназия и негов приятел.

Бюстът на Андрей, намиращ се в двора на къщатана Севдини

„Паметникът представлява перо, което е изписало най-българската буква „Ъ“. Перото същевременно прилича и на пламък, който загръща няколко букви от азбуката – „А“, „Б“, „В“, „Г“ и „Д“. В пластиката са вплетени и буквите „А“, „Б“, „В и  „Г“ от глаголицата“, обясни Владимир Илиев.

Михаил Севдинуточни, че реализират идея на Андрей, който преди време изработил подобен монумент. Той е в двора на Севдини, намиращ се до оформилия се в последните години комплекс с параклиса и камбанарията. Представлява гранитен стълб с издълбани на него букви и фигура на воин, пазещ  писмеността и културата. Близо до този монумент е издигнат бюст-паметник на Андрей Севдин.

„Всичко, което правим, е в памет на Андрей Севдин. Паметникът на буквите е единственият. Засега няма такава скулптура – едновременно да включва и глаголица, и кирилица. Владимир Илиев направи нещо, което сигурно ще се оценислед време. Защото ние така сме свикнали – трябва да отмине, трябва вече да не съществува някой човек и тогава да започнем да казваме колко е велик. Преди 20 г. ние с Андрей имахме същия замисъл – да направи един воин, който пази културата и буквите. И там я има и глаголицата.За да не се забрави един човек, един творец, делата му трябва да се продължават. Ние с Владо Илиев, за който смело мога да твърдя, че е мой приятел, продължихме едно от делата на Андрей“, подчерта Михаил Севдин.

Камбанарията и строящото се неделно училище

За откриването на паметника и деня на св. Кирил и св. Методий на 24 май е подготвена богата програма с  различни изяви. „Вчера започна пленер, който е трети по ред след смъртта на Андрей и го провеждаме през 5 години. През 2014 г. той беше още жив и правихме един пленер в село Скрино. Следващият беше през 2019 г., когато открихме бюста. Сега съчетаваме с честването на 24 май. Подготвили сме програма, но нека тя да бъде изненада. Ще бъде интересно. Ще има за всеки по нещо. Художници ще рисуват, музиканти ще свирят, дечицата, които ще дойдат, ще гледат как художниците рисуват. В 12 часа на обяд ще бъде раздаден курбан – боб, защото е петък и се пости. Ще бъде извършен и водосвет – от архиерейския наместник Георги Паликарски и свещеника, отговарящ за параклиса, Добри Добрев. Ще има и скара, напитки, с които гостите ще могат да се подкрепят. Искам да стане едно красиво събитие, за да се знае, че в Дупнишка околия все още милеем за българската култура и образование“, разказа Севдин.

Пленерът е с мото „Братска любов“ и в него участват художници, имащи отношение към Андрей Севдин и неговото творчество, изкуството и културата. Освен творбите от пленера, в изложбата, която ще бъде подредена, ще бъдат включени и картини на Андрей Севдин. Това са творби, които художникът е дарявал на своя брат по различни поводи, и не са показвани. Въпреки финансовите трудности, Михаил Севдин се надява, че ще успее да завърши и сградата на неделното училище, за да може наесен то да отвори врати за децата.

Припомняме, че Андрей Севдин, в чиято памет са събитията, беше уредник на галерия „Околийската къща“ в Дупница. Много ценен и уважаван човек и художник, който си отиде през 2016 г.  – много рано, след  битка с тежко заболяване.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular