Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаС цветя почетоха 112 г. от рождението на Димитър Димов в Дупница

С цветя почетоха 112 г. от рождението на Димитър Димов в Дупница

Големият Димитър Димов бе почетен в Дупница. Поводът – 112 години от рождението на писателя, чийто най-известен роман “Тютюн” е филмиран и преведен на 18 езика.

Цветя и венец от името на Община Дупница бяха поднесени на паметната плоча на Димов, намираща се на фасадата на сграда на ул. “Христо Ботев” 43. На това се е намирала бащината къща на писателя, а сега там са разположени редакцията на в. “Вяра” и жилище.

“Димитър Димов е роден в Ловеч на 25 юни 1909 г., но детските си години прекарва в Дупница. Освен това неговата майка е от известния Харизанов род, който се заселва тук от село Влахи след Освобождението. Дядо му – Спас Харизанов, е известен адвокат в Дупница. Негов племенник е Яне Сандански, който живее по това време също в Дупница. На много от страниците на произведенията му виждаме родния град с планината, с шумящата река (защото къщата се намирала в близост до река Бистрица), с тютюневите складове и с хората. За съжаление къщата, след като напускат вече семейството, след смъртта на дядо му и на баба му, е продадена на местен търговец”, припомниха местните историци.

Някои дори считат, че в началната глава на романа “Тютюн” при срещата на Ирина с Борис Морев е пресъздадена атмосферата на хълма над Дупница, където сега има и параклис. Както и, че не е случаен фактът, че изпълнителката на ролята на Ирина в едноименния филм – Невена Коканова, е родена в Дупница.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular