С цветя саксии изненадаха легендарните акушерки Стойка Главянова, Здравка Попова и д-р Люнден в Сапарева баня

 

Първото родено през 2017 г. бебе е от Гергана Коритарска от кв. Гюргево”

Рая Милтенова, Викория Димитрова и Николета Пейчева пяха на тържеството заедно с ФГ на жените към клуб „Германия”

 

15-09-01-729 15-09-01-3681 15-09-01-3682Десетки се веселиха и опитаха вкусни погачи на организираното от НЧ „Просветен лъч 1905” тържесво за Бабин ден в Спарева баня. Във фоайето бе подрена богата маса за около 40-50 души. Според традицията булките и младите невести, раждали през годината, вземат менче с вода, нова кърпа и сапун и отиват да изпълнят обичая „поливане”. Бабите, помагали при раждането, си умиват ръцете и получават подарък ризи, платно, кърпи, преметнати на дясното рамо. Сега Бабинден е загубил много от обредните си обичаи, но все още има по-възрасни, които помнят и искат да разкажат и покажат на младите как тов е ставало в миналото. За всичко това секретарката на читалището Юлия Иванов и ФГ на жените към клуб „Германия” бяха приготвили кът с дървената люлка, в нея бяха поставени кукли, бебета и жените в автентичните си носии, задяняха бебетата в люлки на гърба, други ги взеха на ръце. Баба Палагия посрещаше младите булки и ги напътстваше как да не плачат бебетата и как да ги хранят като така  създадоха една представа как са се отглеждали децата навремето.

Групата, придржена от малките певици Рая Милтенова, Викория Димитрова и Николета Пейчева изпълниха няколко песни и играха хоро, а Кирил свиреш на акордион.

Гости на тържеството бяха д-р Люндев, помагал да се родят хиляди сапаревобанчето, а също и акушерките сестри Стойка Главянова, Здравка Попова,  за които професията е била и призвание. Те получиха за подаръци саксийки с цветя. През 2016 г. в Сапарева бня с се родили 29 деца ли една класна стая. Първото родена през 2017 г. е от Гергана Коритарска от кв. Гюргево”. Масата за гости бе изпълнена с баници, питки, сладшики, имаше и студена и топла ракия и много бонбониери. Всички си казваха, както му е реда – нека се почерпим и повеселим – децата да бъдат здрави, весели и щастливи.