С 523 000 лв. ремонтираха Трънския манастир “Св. Архангел Михаил”

Ремонтиран е Трънският манастир “Св. Архангел Михаил”. Обновяването е направено по Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 523 000 лв. Със средства от дарения бе направен нов покрив на храма и дренаж на основите му. В манастира бе отслужен водосвет и раздаден курбан.
Светата обител, строена по време на Второто българско царство, е обявена за паметник на културата. Манастирът е издигнат заедно с Погановския манастир в Сърбия, затова и църквите, намиращи се сега от двете страни на границата, са идентични. Църквата “Св. Архангел Михаил” датира от 14-и в., разказа отец Николай – игумен на светата обител. В олтара е запазена голяма мраморна плоча с култово предназначение, чийто надпис сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний (161 – 180 г.) и е на латински.
От стенописите в храма са оцелели само отделни фрагменти, като се различават два слоя рисунки. Първите се отнасят кък 14-и в., а вторите са правени през 1643 г. и включват композициите “Причастие на апостолите”, “Поклонение на жертвата”, “Христос в гроба” и др.


В периода на османското владичество Трънският манастир “Св. Архангел Михаил” е бил важен културен център в Западните покрайнини, като в него е функционирало и килийно училище. Обителта е била свързана и с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край.