Таня и Васко Николови спечелиха награда плачеща върба за най-красив двор в Жабокрът, имат каменна и дървена костенурка

Победителите - Таня (вдясно) и Васко Николови

Семейство Таня и Васко Николови станаха победители в 10-ия пореден конкурс за най-красив двор в кюстендилското село Жабокрът, организиран от НЧ ”Съгласие-2007”. Победителите се конкурираха за първото място за пети път в оспорвана надпревара с още 15 семейства, каза кметът Десислава Стоянова. Комисия разгледа дворовете още през месец юли, но победителите бяха обявени на събора на селото в неделя вечер.

Дворът им впечатли журито.

Критериите за оценка на дворовете от журито бяха 12 – добре оформен, аранжиран и поддържан двор, неговото озеленяване, цветните алеи, входната врата, звънец, тротоарът пред къщата, контейнер и има ли кът за отдих и гости.

Водните лилии

Дворът на сем. Николови се разпростира на около 2 дка площ, разполага с цветна градина, на входната врата има звънец и номер на къщата, разполага с кът за отдих, алея, много дървета, водни лилии, костенурка от камък – изработка на стопанина, костенурка от дърво от Банско. Решаващо е било наличието на цветни градини, оградите и дърветата в двора на Таня и Васко.

Интересни са аранжировките на цветята.

Те получиха като награда статуетка, грамота, саксийно цвете и специален подарък от читалището – фиданка (плачеща върба), която да засадят в кокетния си двор.

Идеята за конкурса “Най-красив двор” е на бившия председател на читалището в Жабокрът Никола Кадийски. По регламент тези, които са избирани на първо място през годините, не могат да участват повторно.

Краси Ценкова