Теменужка Петкова: Режим на тока няма да има. Чувам, че БСП готвят протести, това е безсилие

petkova

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и екипът и заявиха, че няма да има режим на тока 

Централите, на които се плаща за студен резерв, а не са пуснали блоковете, ще бъдат санкционирани Електроенергийната система е стабилна, въпреки рекордите в потреблението в последните дни. Това заяви на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова. Режим на тока няма да има, категорична бе тя.

Петкова чула, че колеги от БСП правят организация за протести, свързани с хипотетичен режим.

“Това е спекулация, не трябва да се заиграва със страховете на хората”, заяви тя тя и нарече “политическа немощ” поведението на БСП.

На въпрос на журналист от радио “К2” дали не се подготвя почвата за режим на тока за служебното правителство на президента Румен Радев, Петкова заяви, че се работи денонощно, за да се гарантира сигурността на системата и че никой няма желание да саботира което и да е правителство. АЕЦ “Козлодуй” и тецовете работят на пълна мощност. Всички топлофикации също са в нормален режим. Имало е проблем със студения резерв – това са централи, на които се плаща да не включват определени блокове и при нужда, както е сега, те са се активират. В първия ден на пиковото потребление 3 от 6 централи не са могли да запалят блоковете. ТЕЦ “Бобов дол” едва днес е включен в паралел в с електроенергийната система със 140 мегавата, в ТЕЦ “Марица 3” – Димитровград се е бил пробил котел, аварията е отстранена, очакваше се до часове и той да влезе в паралел. Заради замръзването на Дунав пък ТЕЦ “Русе” не можел да охлажда и все още е проблемен. Има замръзване на въглищата в Маришкия басейн, където са трите основни термични централи, които дават 44% от тока в тези студени дни. Петкова заяви, че в мините се работи на трисменен режим и се прави всичко възможно да се задоволят нуждите на централите от въглища. Въпреки ситуацията, каквато десетилетия в България не е имало, гражданите трябва да са спокойни, режим няма да има, искам да пресека опитите са спекулации, каза тя и изброи взетите мерки: Ограничен е временно износа от България към други страни. Освен това 220 мегавата мощност, която се е предоставяла на енергийната борса отива в НЕК, за да бъде покрито потреблението за бита и малкия бизнес. Обикновено на борсата се търгуват 400 мегавата на час.

Петкова каза, че отклонените количества от пазара на тока на едро ще бъдат възстановени. За това е уведомена и Еврокомисията. От понеделник екипи на министерството започват проверки във въглищните централи и най-вече тези, на които се плаща за студен резерв, дали има складови наличности от въглища, каквито са условията.

За неактивирането на студения резерв пък тецовете ще бъдат санкционирани. За декември са наложени две глоби – от 500 000 и 1 000 000 лв. Този месец сумата ще е по-голяма, каза шефът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков. Той каза още, че се водят преговори с диспечерските управление на съседните ни държави помощта при аварийни ситуации да не е на принципа – получаваш, а после връщаш, а диспечерските управления да могат да купуват енергия и да я пускат на пазара при подобни на сегашната ситуация.

Министър Петкова заяви, че язовирите, на които са големите вецове на НЕК са пълни на 56,4%, миналата година по това време обемът им е бил с 10% повече. Шефът на НЕК пък каза, че предоставят на електроенергийната система 200 мегавата от вецовете.