Температурите в Сибир паднаха до минус 50 градуса, рекорден сняг в Москва

Температурите в части от Сибир паднаха до минус 50 градуса по Целзий на фона на общо застудяване, докарало виелици и рекордни снеговалежи в Москва, съобщава Ройтерс в понеделник.

В Република Саха, разположена в североизточната част на Сибир и където се намира Якутск – един от най-студените градове в света, температурите паднаха под минус 50 C, според метеорологичните станции в региона.

Необичайно ранно застудяване в Саха доведе до дори по-ниски температури в няколко района на Саха, обширен регион, малко по-малък от Индия.

Почти цялата Саха се намира в зоната на вечната замръзналост. В столицата на региона Якутск, която се намира на около 5000 км източно от Москва, температурата беше около минус 44 C до минус 48 C.

В руската столица някои от най-големите снеговалежи, наблюдавани някога, предизвикаха закъснения на поне 54 полета на трите най-големи летища в понеделник, като пистите бяха покрити с дебел сняг.

Очаква се новият сняг да увеличи снежната покривка с 8-10 см.

Властите призоваха автомобилистите да използват градския транспорт вместо автомобилите си.

Руската агенция “Интерфакс” съобщава, че количеството сняг, което вече достига 20 см, е по-типично за периода около Нова година, отколкота за началото на декември.

Очаква се по-късно през седмицата температурите в Москва да паднат до минус 18 C./ glasove.com