Sunday, June 23, 2024
HomeРегионБобов долТЕЦ „Бобов дол” засипа с пепел Големо село, Баланово, Палатово и Мламолово,...

ТЕЦ „Бобов дол” засипа с пепел Големо село, Баланово, Палатово и Мламолово, Ковачки вдигна мерника на шефа Е. Христов

 

27-01-%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bb-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2Трите комина на ТЕЦ „Бобов дол” бълват облаци от прах и буквално затрупаха с пепел Големо село, Баланово, Палатово и Мламолово. „Селата не се виждат, просторите ни са посивели, мебелите ни са покрити с прахоляк, покривите на къщите ни са почернели”, звъняха десетки жители на трите села в редакцията на вестник „Вяра”. Екип на вестника се увери на място, че и трите блока на ТЕЦ-а работят под пълна пара, която изригва от комините, наситена с фини прахови частици.

163-02-02-emil hristov
Емил Христов

Нито една институция на територията на Кюстендилска област, било то и обикновена измервателна станция, не реагира и не показва точните данни за състоянието на атмосферата в района. Многократните ни опити да се свържем с директора на централата Емил Христов се оказаха безрезултатни. Служители на ТЕЦ-а съобщиха, че той от няколко дни не е на работа. Упорито се говори, че минният бос Христо Ковачки е снел доверието си от него и най-вероятно Христов ще бъде освободен от поста. Точните причини за рокадата са в сферата на слуховете.

201-03-01 Kovachki1
Христо Ковачки

Междувременно стана ясно, че поне засега ТЕЦ “Бобов дол” няма да може да замени част от основното си гориво – въглищата (които в най-студените дни замръзнаха и бяха неизползваеми) с отпадъци, каквито бяха амбициите на ръководството на централата, съобщи Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). ИАОС прекрати процедурата за издаване на ново комплексно разрешително, което е необходимо на ТЕЦ-а, за да може да изгради и пусне подобно съоръжение в действие.
От агенцията обясниха, че прекратяването на процедурата се дължи на това, че от централата не са спазили указанията да направят необходимите поправки и да допълнят подадената информация.
Това на практика означава, че цялата процедура може да започне отначало. От ТЕЦ “Бобов дол” запазват пълно мълчание по въпроса.

Както „Вяра” писа в началото на миналата година, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД смяташе да увеличи производството, като изгарят неопасни отпадъци съвместно с основното гориво (въглища) на основната производствена площадка на дружеството.

В процентно съотношение идеята беше ТЕЦ-ът да гори 99.5% въглища и 0.5% отпадъци, или в тонове за денонощие – 19 200 т въглища/96 т отпадъци. При ритмична доставка, максимален брой работни часове на трите блока и съгласно утвърдената технология възможният разход на отпадъци бeше изчислен до 4 тона/час, 96 тона/денонощие, или 35 040 т/годишно, става ясно от резюмето.

Отпадъците, които се предвиждаше да бъдат изгаряни, бяха съобразени с генерираните от основните за региона производствени дейности (шивашка, обувна, дървопреработвателна и др. лека промишленост, както и RDF гориво).

 

RELATED ARTICLES
  1. Вяра, на работа е, но се е скрил в кабинета си и не може да преброи още коледните си бонуси, надяваме се до края на месеца да свърши и тая работа! Другите от борда си взеха отпуски за тая работа, но нашия отново се прави на терикат, защо да си губи от собствената отпуска. Размърдал се е напоследък нашето момче да си оправи неговите хора, кой с някоя нова службичка, друг с някоя стотачка върху щатчето, трети с някои доноснически мисии…. Но примката Емилчо Ти се стяга, намери поне малко достойнство да си отидеш с чест, а не да осетиш на работниците остена. По некадърен директор, в цялата история на Тец-а, досега не е имало, надяваме се да няма и за в бъдеще.
    Ходи си с мир на село и се наслаждавай на милионите, които си откраднал, на гърба на мизерните заплати от работниците! Нека Бог да атемоса, такива изроди, като Теб и твоите придворни лакеи!

Most Popular