Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниБългарияТленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в София на 29...

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в София на 29 май

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщава Фонд “Цар Борис и Царица Иоанна”.

Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата “Св. Августин” в баварския град Кобург. Там цар Фердинанд е положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му – принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска.

На 29 май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“.

Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца „Врана“. Там ще бъде посрещната от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със западно- и средноевропейския митрополит Антоний, официален пратеник на Светия синод, и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

След траурната церемония пред централния вход на „Врана“, ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст./ offnews.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular