Wednesday, June 12, 2024
HomeБизнесТомислав Дончев: С електронните обществени поръчки ще се решат много проблеми

Томислав Дончев: С електронните обществени поръчки ще се решат много проблеми

Приоритетът за кабинета е в рамките на една година да тръгнат електронните обществени поръчки. Стане ли това ще се решат много от проблемите, които имаме.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция с участието на еврокомисаря по вътрешен пазар Елжбета Биенковска, съобщи БГНЕС.

Друг важен въпрос, който стои на дневен ред, е как да се прецизират конкурсните процедури и да се намали масовото обжалване на обществени поръчки, допълни Дончев. Като пример той посочи, че изграждането на тол системата се бави в някои участъци заради, например, обжалване от страна на търговец за зеленчуци и малка фирма за производство на чорапи. От тези, в много случаи, ненужни обжалвания държавата регистрира щети за по 1 млрд. лева. Сред целите на кабинета е да се подобри системата за обществени поръчки, така че да се толерират кандидатите с иновативни идеи, независимо че в конкурсните условия не са заложени конкретни параметри. „Трябва да си признаем, че понякога финансираме далеч по-лоши проекти пред други, само защото нещо, конкретно не е заложено в конкурсните условия. В тази насока трябва да се работи и системата трябва да се подобри“, отбеляза Дончев.

„Обществените поръчки са мощен инструмент, от който зависи бизнеса на много хора. Много от възложителите, не само в България, а и в ЕС, залагат приоритетно на кандидатите, предложили най-ниска цена. Нека да е ясно, че правилата на общността не задължават никого, че трябва да избере цената пред качеството“, отбеляза еврокомисар Биенковска пред участниците в конференцията. До края на годината в Брюксел се очаква да стартира специализиран Център за насърчаване на иновативни обществени поръчки.

RELATED ARTICLES

Most Popular